|
30.10.2020 04:16

6 стереотипів про чоловіків і жінок, підтверджених наукою

Чоловіки справді краще орієнтуються в просторі, зате жінки чудово справляються з кількома завданнями одночасно.

Існує безліч стереотипів про жінок і чоловіків, деякі з них дратують, наприклад, твердження, що чоловікі розумніші за жінок. Інші викликають посмішку. Однак, як виявилося, деякі стереотипи підтверджені науковими дослідженнями.

Жінки балакучі

Жінки говорять вдвічі більше за чоловіків, і тепер це науково доведено. Психоневролог Луенн Брізендайн провела дослідження і виявилося, що жінки вимовляють щодня в середньому по 20 000 слів – це удвічі більше, ніж показник чоловіків. Також жінки говорять швидше, при розмові у них задіяно більше клітин мозку, а ще дівчатка починають говорити раніше за хлопчиків.

Виявляється, у жінок на 30% активніший білок FOXP2, який називають «мовним геном», він відповідає за правильний розвиток мовних і мовленнєвих навичок.

Чоловіки – егоїсти

Науковці підтверджують, що чоловікам не притаманна емпатія, вони ненавидять з’ясовувати стосунки і відключаються, коли їм намагаються скаржитися або «пиляти». Пр справжньому чоловіки співчувають тільки собі, дорогим.

Опитавши 20 000 чоловіків і жінок, австралійські вчені дійщли до висновку, що на чоловіків фактично ніяк не впливають різні події в житті їхніх половинок, тоді як жінки виявляють жваве зацікавлення і бувають схвильовані подіями в житті партнерів.

Чоловіки – егоїсти

Чоловіки смішніше жартують

Деякі дами вважають себе дуже дотепними, але пальма першості тут все-одно належить мужчинам. Так, у 2011 році психологи Каліфорнійського університету в США попросили чоловіків і жінок придумати кумедні підписи до різних картинок і потім без вказівки авторства віддали їх на розгляд журі. Всі найдотепніші, на думку суддів, слогани були придумані чоловіками.

Жінки не вміють пити

Така особливість жіночої фізіології: за розщеплення алкоголю в організмі людини відповідають ізоферменти, а точніше, їх особлива група – дегідрогенази. У представників чоловічої статі їх виробляється досить багато, а ось у жінок дані ферменти є в недостатній кількості. Крім того, важливим фактором є менша, порівняно з чоловіками, маса. Це пояснює той факт, що жінки швидше п’яніють і гірше переносять алкоголь.

Жінки вміють робити багато справ одночасно

Психологи Хартфордширського університету в 2010 році з’ясували, що жінки легше справляються з багатозадачністю, ніж чоловіки. Учасники дослідження – 50 хлопців та 50 дівчат – мали протягом 8 хвилин виконати одночасно 3 завдання: вирішити математичні задачки, знайти на карті ресторани і скласти план пошуку ключа, який захований на уявному полі. До того ж учасників експерименту періодично відволікали телефонними дзвінками, і якщо вони відповідали, то отримували додаткові запитання на загальну ерудицію.

В результаті жінки легко впоралися з усіма завданнями, а ось чоловіки провалили тест, вони застрявали на стратегічному завданні пошуку ключа.

Багатозадачність

Чоловіки краще орієнтуються в просторі

Норвезькі дослідники провели цікавий експеримент за участю 18 чоловіків і 18 жінок. Їм дали завдання прокласти собі шлях у віртуальному лабіринті, одночасно виконуючи різні завдання. Чоловіки досягли кращих успіхів, і виконали на 50% більше завдань, ніж дами. Виявилося, що чоловіки обирають найпростіший, прямий і короткий шлях, орієнтуючись по сторонах світу. Жінки тим часом складають зовсім не оптимальні маршрути, але при цьому швидше знаходять різні речі в близькому радіусі.