|
01.12.2022 00:07

Як зробити свічку своїми руками з мила, картоплі або олії: найпростіший спосіб з підручними засобами

Ще рік тому мало хто міг уявити, що сучасному українцю у 2022 році може знадобитися інформація, як зробити свічку своїми руками. Але реалії війни не шкодують нікого і в умовах блекауту вміння зробити свічку з підручних засобів може стати у нагоді.

В умовах воєнного стану люди навчилися виплутуватися ледь не з будь-яких ситуацій і те, що раніше здавалося просто неможливим, сьогодні — реалії сучасності. Через постійні обстріли критичної інфраструктури країни та пошкодження енергопередаючих споруд, українцям доводиться жити без електропостачання тривалий час. Іноді блекаут займає кілька днів і вміння робити свічки у домашніх умовах сьогодні можуть стати в нагоді кожному, оскільки буває так, що не завжди звичайні свічки є в наявності в магазині.

Як зробити свічку своїми руками

Як зробити свічку своїми руками з підручних засобів?

Якщо сталося так, що ви залишилися без світла, а звичайних парафінових свічок вдома не знайшлося, не слід панікувати. З підручних речей можна зробити свічку, яка буде горіти протягом кількох годин. На ютубі можна знайти багато відео-інструкцій, як зробити свічку мила, картоплі або олії.

Свічка з картоплі та олії

Для цього потрібно: тарілка з товстим дном, рослинна олія, картопля, гніт або тонка мотузка, сірники або запальничка.

Свічка з картоплі у домашніх умовах

Картоплю помити та вирізати кружальце завтовшки 2-3 см, посередині спицею чи зубочисткою зробити отвір для гнота. У тарілку налити 100 мл рослинної олії, в якій ретельно промокнути гніт та змастити картопляне кружальце. Продіти гніт в отвір картоплі та залишити зверху відрізок 0,5 см. Цю конструкцію покласти в тарілку з олією та підпалити кінчик гнота. Орієнтовний час горіння такої свічки —  близько 5-6 годин.

Як зробити свічку з мила?

Для цього потрібно: каструля, форма для свічки, брусок господарського мила, оцей столовий, нитка бавовняна, вода, сірники або запальничка.

Мило порізати дрібними шматочками та покласти в каструлю. Залити водою, щоб вона покрила мило та поставити на водяну баню, ретельно перемішуючи до повного розчинення мила. Далі обережно зняти каструлю з вогню та додати велику кількість оцту, щоб утворилася густа маса жовтуватого кольору.

Як зробити свічку з мила у домашніх умовах

Ретельно перемішати та залишити до застигання речовини. Після того, як утворена речовина застигне, її слід витягнути, розламати на шматки та розтопити на водяній бані, щоб було зручно заливати у форми, в якій до цього потрібно закріпити бавовняну нитку або гніт.