Categories Цікаве

Не просто слова: які фрази в розмові вказують на депресію та чому їх не можна ігнорувати

Депресія – це недуга, яка, якщо її не лікувати, то може призвести до важких наслідків психічних і фізичних

Психологічне благополуччя людини визначає її стан, поведінку, манеру говорити і навіть писати. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Clinical Psychological Science. Ось чому так важливо вміти виявити симптоми депресивного стану.

Суть дослідження, яке провели вчені-психологи, полягала у тому, щоб довести, що депресивні, тривожні стани спотворюють мислення людини, а, отже, впливають і на передачу цих думок.

У мене депресія

Використовуючи спеціальний алгоритм, спеціалісти опитали та проаналізували тексти 6400 учасників 63 форумів, присвячених психічному здоров’ю. Для чистоти експерименту до текстів анонімів з форумів було додано тексти з щоденники знаменитостей – музиканта Курта Кобейна і письменниці Сільвії Плат.

Науковці оцінювали тексти за змістом і стилем. У підсумку, були зроблені такі узагальнюючі висновки.

Категоризм і максималізм

Люди з депресивними розладами часто використовують слова з негативним забарвленням: «сумний», «погано», «нещастя». У їхніх дописах присутні переважно категоричні судження і максималізм щодо життя.

Ті, хто знаходився на межі депресії послуговувалися такими категоричними словами: “ніщо”, “ніхто”, “все”, “завжди”, “неминуче” і “ніколи”.

Я – всьому голова

Вчені зробили цікаве відкриття, що у людей, які періодично переживають депресивні стани я-повідомлення на першому плані. І майже відсутні займенники: «він», «вона», «ми», «вони».

Психологи пояснюють це двома причинами.

Перша полягає в тому, що людина, яка переживає депресію глибоко занурена у себе. Вона байдужа до оточуючих. Часто відсторонюється від суспільства, втрачає інтерес до того, що відбувається навколо неї.

Друга причина, – і це найголовніше відкриття – використання великої кількості особових займенників і їх похідних є першорядною ознакою депресії.

Крім цих ознак, заспокоюють психологи, мають бути ще явні фізичні ознаки депресії, такі, як втрата апетиту, безсоння або, навпаки, надмірна сонливість.

Share