Categories Церква

Страсна п’ятниця: що можна і чого не можна робити у цей день та як правильно просити прощення за свої гріхи

Страсна п'ятниця — особливий день для кожної віруючої людини, який необхідно провести правильно.

Страсна п’ятниця – один з найбільш значущих і сумних свят для справжніх християн. Цей день має безпосереднє значення для релігії, адже саме з нього почалася історія тієї церкви, яку ми знаємо зараз.

Історія та традиції

Зображення взяте на просторах мережі.

В основі свята лежить Воскресіння Христа, але субота – це саме день розп’яття. День, в який Ісус переніс безліч мук для того, щоб людство продовжило своє життя на землі і пошук істинного Бога. У Страсну п’ятницю діє безліч різних законів і правил. Їх варто знати і дотримуватися дуже точно – це допоможе покласти початок щасливого року. Головна подія, пов’язана з історією цього дня, – це розп’яття Сина Божого. Всі ми знаємо, що Ісус був несправедливо засуджений, відданий, але стійко виніс усі муки, які були йому призначені. Він заздалегідь знав про свою долю, а тому міг уникнути покарання, але не зробив цього.

Зображення взяте на просторах мережі.

П’ятниця – останній день, коли він завершував свою місію Спасителя безпосередньо в образі людини. Христос переніс не тільки фізичні муки — він відмовлявся від вина, хоча воно могло полегшити його страждання. Дню його страти передувала Таємна Вечеря, на якій Ісус розповів своїм учням, що з ним станеться, повідав і про воскресіння.

Ті люди, які істинно вірили в Христа, чекали дива Воскресіння і знали, що історія не закінчиться тільки розп’яттям. Страсна п’ятниця для кожного віруючого – це символ випробувань, але не тільки самого Сина Божого, а простої людської віри.

Обов’язковий момент цього дня – відвідування всіх трьох служб у церкві: ранкової, денної та вечірньої. У ці дні такі заходи проходять особливо пишно. Якщо є можливість, люди відправляються в великі церкви, де є можливість спостерігати красиве дійство.

Прикмети

  • Похмура Страсна п’ятниця – вірна ознака того, що урожай буде з великою кількістю бур’янів. Особливо це стосується зернових культур.
  • Бджіл у цей день не можна перевозити. Бджолярі повинні відкласти цю задачу, інакше вся бджолина сім’я може загинути.
  • Якщо вечірній і нічний небо в цей день всипане великою кількістю зірок, варто очікувати рясного врожаю.
  • Страсна п’ятниця – кращий день в році для відлучення дитини від грудей матері. Малюк обов’язково буде здоровим і міцним.
  • Якщо потрібно захистити себе або свою близьку людину від злих сил, в цей день потрібно освятити в церкві колечко, а потім носити його самостійно або подарувати іншій людині.
  • Страсна п’ятниця — найгірший день щоб плювати на землю. В цей день ні в якому разі не можна – після цього вчинку вищі сили можуть відвернутися від людини.
Share