Водохреща 19 січня 2023 року: навіщо пірнати в ополонку на свято Хрещення Господня та що не можна робити

А той третій празник – Свято Водохреща: як українці з давніх-давен відзначали велике свято Хрещення Господнього – звичаї та традиції, характерні нашому народу

Цикл традиційних різдвяно-новорічних свят завершує велике свято – Водохреще. Цей день віруючі люди відзначають дев’ятнадцятого січня. Саме в цей день Ісус Христос прийняв Таїнство. Відбулося це в річці під назвою Йордан.

Відомо та важливо, що воду в ополонці в цей день, свята Водохреще, прийнято вважати особливою та священною. За повір’ям, у цей день вода ладна очистити все: і душу, і тіло. Окрім цього, вода може вилікувати від будь-якої хвороби – фізичної чи душевної.

Як з’явилося свято?

Водохреща відзначали дуже-дуже давно. 19-го січня згадується, як тридцятирічний Ісус звернувся до Іоана Предтечі. Той мав хрестити Сина Божого в Йордані.

Іоан вважав, що це дуже велика честь для нього, проте Ісус відповів, що такою є Божа воля.

Після свого Хрещення Ісус Христос освятив воду річки Йордан.

Традиції на Водохреща

Найбільш відомою традицією в цей день, мабуть, є пірнання в ополонку. Та варто відзначити важливий момент: ставлення до пірнання в холодну річку дуже неоднозначне: багато фахівців називають це язичницькою традицією. Ба більше – про купання у крижаній воді не сказано нічого і в Біблії.

Пірнати чи не пірнати в ополонку?

18 січня має бути суворий піст, а ввечері ж готуються пісні страви: точно має бути кутя та вареники з капустою. Також у сам день Водохрещі прийнято відвідувати богослужіння.

Чого не можна робити?

У день такого великого свята не можна сваритися, потрібно провести його без зла та сліз. Також забороняється прати, адже, за повір’ям, може зіпсуватися вода.

Не можна робити фізичного: прибирати, шити чи в’язати.