Коли відзначається православна Пасха в 2021 році: дата свята, традиції та підготовка до нього

Великдень - найдавніше і найважливіше християнське свято, свято Воскресіння Ісуса Христа - подія, яка є центром всієї біблійної історії.

У 2021 року православні відзначатимуть Великдень 2 травня.

В Україні Великдень є державним святом і вихідним днем, тому наступний після, понеділок 3 травня, також буде неробочим.

Варто відзначити, що католицький Великдень відзначатимуть 4 квітня.

Дата

Великдень не має фіксованої дати і щороку доводиться на різні дні. Це пов’язано з тим, що згідно з церковним статутом, дата святкування визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а також з урахуванням декількох критеріїв.

Великдень, або Світле Христове Воскресіння – найдавніше і найбільш шановане християнське свято. Встановлено воно на згадку про подію, що є центром біблійної історії. Свято символізує перемогу над смертю Ісуса Христа, який прийняв смерть за гріхи людей і порятунок людського роду від страшних бід.

Світле свято

Для багатьох християн Світле Воскресіння – самий довгоочікуваний, світлий і радісний день, до якого вони заздалегідь готуються з особливим трепетом. Великодню, як відомо, передує багатоденний Великий піст. Він є своєрідною підготовкою до цього найважливішого свята. Протягом 47 днів посту християни обмежують себе в їжі та інших задоволеннях, а також приділяють багато часу молитві та покаянню, щоб очиститися і гідно зустріти Світле Христове Воскресіння.

Як вираховується дата Пасхи

Пасха 2021

Світле Христове Воскресіння – перехідне свято, тобто воно не має фіксованої дати і щороку доводиться на різні дні. Це пов’язано з тим, що згідно з церковним статутом, дата його святкування визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а також з урахуванням декількох критеріїв.

Так, Великдень обов’язково доводиться на недільний день і завжди відзначається після іудейської Пасхи.

Крім того, Світле Воскресіння Христове святкується після першого повного місяця, що наступив після весняного рівнодення. Якщо ж повний місяць настає раніше 21 березня, то пасхальним вважається наступний повний місяць. При цьому, якщо повний місяць випадає на неділю, то Великдень буде наступної неділі.

Традиції та звичаї Великодня

Великий піст вважається найсуворішим з усіх православних постів, в 2021-му році він розпочнеться 15 березня, а завершиться 1 травня – напередодні Великодня. У перший і останній тиждень Великого посту діють найжорсткіші обмеження в харчуванні  – можна тільки рослинну їжу.

На Великдень в храмах проводиться урочисте богослужіння – люди освячують паски, сирні паски, фарбовані яйця та інші частування, приготовані до святкового столу. У цей день прийнято відвідувати родичів, проводити час в колі сім’ї, влаштовувати гуляння, розваги.

Схожі статті

Яке церковне свято 12 квітня 2024 – все про цей день, що не можна робити та яким прикметам можна довіряти

Яке свято 12 квітня 2024? Дізнайтеся в нашому матеріалі, що це за день, які прикмети можна розпізнати, яких традицій дотримуються віряни та чого уникають.

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.

9 квітня: церковне свято сьогодні, кого вшановують, з чим бути обережним цього дня – не проливайте воду

Щоб дізнатися, яке церковне свято 9 квітня, ознайомтеся з нашою статтею. Чого не варто робити в цей день, чого уникати, а що навпаки приверне в майбутньому удачу?

Яке церковне свято 7 квітня 2024 року: День ангела, прикмети, традиції і що не можна робити в цей день

Церковне свято 7 квітня 2024 року можна дізнатися в нашому матеріалі. Що можна робити в цей день, і чого робити категорично не варто, повір'я та забобони.

Церковне свято 6 квітня 2024 року: в кого іменини, народні прикмети, і чого не можна робити в цю суботу

Церковне свято 6 квітня 2024 року можна дізнатися різними способами, але найкращий помічник у цьому – звичайний церковний календар. Усі деталі в матеріалі.