Церковне свято 27 грудня: що можна і не можна робити у Филимонів день – традиції, прикмети та вірування

27 грудня православні миряни відзначають пам'ять святого апостола Филимона. Що можна та що не можна робити на цю дату - читайте далі у матеріалі.

За віруваннями, Филимон був язичником, до якого під час гонінь у Єгипті за допомогою звернувся християнин Апполоній. Останній просив у Филимона його одяг, щоб переодягтися та принести жертву ідолам. Однак язичник раптово сказав, що він і сам вірить у Бога та Ісуса Христа. Пізніше і Аполлонія, і Филимона піддали жорстоким тортурам та стратили. Після того миряни раз на рік вшановують їхню пам’ять, а разом з тим і пам’ять язичників Аріана та Феотіха, які брали участь у тортурах. Вони покаялися у своїх злодіяннях та прийняли християнство, через що були засуджені за відступництво.

Традиції 27 грудня

Традиції 27 грудня

У Филимонів день пророкували погоду на лютий – якою вона була сьогодні, таким і буде останній місяць зими. Спостерігали наші предки й за різними природними явищами – прохолода та відсутність опадів віщували про спекотне літо, а сніг та сильний вітер говорили про рясний урожай наступного року.

27 грудня називали найтемнішим днем у році, тож радили, якомога рідше виходити з хати, бо вся нечисть та кікімори підходили близько до житло та намагалися виманити з нього господарів. Проте вони не турбували тих, у кого в дома був чистота й порядок.

Що не можна робити 27 грудня?

Предки радили якомога рідше виходити з дому, але за потреби – перед тим потрібно було обов’язково вмитися теплою водою. Також заборонено було сідлати коня. Перед початком будь-якого діла, особливо важливого, потрібно окропити себе теплою водою, але, якщо можливо, – краще перенести все на наступний день.

Молитва 27 грудня

Молитва 27 грудня 

Боже, Батьку мій, Всевишній,

Прошу тебе про мир та здравіє

Для народу мого та родини моєї.

Допоможи пережити лиху годину,

Бо лише разом з тобою я пройду всі випробування,

Передбачені мені.

Допоможи мені, Боже, встояти до кінця,

Та зробити правильний вибір.

Наведи мене на путь праведний та шлях істинний.

Амінь.

Share