Церковне свято 5 січня: що можна і не можна робити у день святого Феодула – традиції, прикмети

5 січня православні миряни відзначають день пам'яті святого великомученика Феодула. Про те, що можна робити у цей день, а чого краще уникати - читайте далі.

Святий Феодул жив у третьому столітті на острові Криті. Він був відданим християнином і прославляв ім’я Господа Бога на увесь світ. Саме через свою вірю Феодул став однією із жертв імператора Деція Траяна, який тоді правив на тих землях. В один день чоловік разом із ще дев’ятьма молодими людьми: Агафопусом, Василидом, Геласієм, Евпором, Евнікіаном, Зотиком, Еварестом, Помпієм і Сатурніном постав перед імператором на суді. Той закликав їх відмовитися від своєї віри. Однак усі десятеро проявили стійкість та не відмовилися від Бога. За це вони й були закатовані перед народом.

Молитва на 5 січня

Молитва 5 січня
Молитва 5 січня

Господи Ісусе Христе, нехай буде милість Твоя на дітях моїх (імена), збережи їх під покровом Твоїм, крій від всякого зла, відведи від них будь-якого ворога, відкрий їм вуха і очі, даруй розчулення і смиренність серцям їх.

Господи, всі ми створення Твої, пожалій дітей моїх (імена) і зверни їх на покаяння.

Спаси, Господи, і помилуй дітей моїх (імена), і просвіти їм розум світлом розуму Євангелія Твого, і настав їх на шлях заповідей Твоїх, і навчи їх, Отче, творити волю Твою, бо Ти є Бог наш. Амінь

Які були традиції 5 січня?

Наші пращури на Федула намагалися приділити особливу увагу свійській худобі та птахам. Їм давали більше корму, чистили хлів та пташник. Господині до столу пекли спеціальне печиво у вигляді птахів, овець і корів, яке вважалося оберегом від нечистої сили. Для домашніх тварин готували пісні коржі з висівок, а птахам цього дня давали добірне зерно.

Що не можна робити в День Федула

Прикмети 5 січня
Прикмети 5 січня

Наші предки вірили, що в цей день не можна користуватися гострими предметами для роботи. Поранитися цього дня – до хвороб на весь рік. Поганою прикметою вважалося обрізати і підшивати одяг, шити або штопати на собі – щоб не вкоротити життя. Не радили також розповідати про свої мрії чи плани. А також потрібно особливо уважно ставатися до дітей і ні в якому разі не карати та не сварити їх.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.