Церковне свято 23 квітня: що можна і не можна робити у переддень Великодня Велику суботу – традиції, прикмети

Лишається всього один день до найбільшого свята всіх православних християн - Великодня. Його слід проводити шануючи традиції та, звісно, у молитві.

Велика субота – особливий день. Вважається, що саме сьогодні Христа поклали у труну. Тому весь час до заходу сонця слід провести у скорботі. У народі переддень Великодня називали ще й “Тихою суботою”.

Молитва повертає душевну рівновагу
Церковне свято 23 квітня

Не дозволяються зараз веселощі, танці, гуляння, а також сварки. Можна фарбувати яйця, робити крашанки, але неодмінно слід перед такою роботою прочитати молитву. Нагадуємо, що сьогодні – останній день Великого посту. Слід дотриматися всіх його рекомендацій. Вірянам, які з тих чи інших причин не постували – краще обмежити у суботу свій раціон та утриматися від м’яса, риби, молочних продуктів.

Цим вечором православні, залишаючи вдома на столах “мале” частування, збираються в церквах і соборах на вечірню службу, в 12 ночі починається хресний хід, після якого служба триває.

Для особистого захисту вранці слід звернутися до Богородиці такими словами:

Богородиця, Цариця Небес, смиренно прошу тебе доторкнутися життєдайною рукою твоєю до мого життя. Настав на путь праведний, дай сил пройти всі випробування і мyки, не зломили. Подаруй удачу в починаннях моїх да допоможи впоратися з усіма Господом відміряними труднощами. Визволи мене від слабкості, маловір’я і відчаю. Осіни світлом моє життя. Слався, Велика. Амінь

Зауважимо, що з огляду на нинішні події, не рекомендується відвідувати службу у храмах заради безпеки і порушувати комендантську годину. Перед походом до церкви дізнайтеся у своїй громаді часи проведення літургії.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.