|
03.05.2022 14:38

4 травня 2022: яке сьогодні свято, що можна і не можна робити у Проклів день, традиції, заборони та молитва

Православна церква 4 травня вшановує пам'ять мучеників Януарія, Прокла, Фавста, Созія та інших. У народі цей день називають Проклів, або Ляльник.

Хто такий Святий Прокл?

Святий Прокл народився наприкінці 4 століття у Константинополі, ще замолоду він пішов на навчання до святителя Іоанна Златоуста. Пізніше Прокл став дияконом, а згодом і пресвітерем. За переказами, Прокл став одним зі свідків явлення апостола Павла, коли знаходився поряд з учителем Іоаном.

4 травна: яке сьогодні свято

На старості літ, вивчивши Святе Письмо, Прокл став єпископом міста Кизик, а згодом і архієпископом Константинопольським. Народ любив Прокла за його добрі проповіді та турботу про бідних і знедолених людей.

Друга назва “Ляльник” походить ще від старослов’янських часів, коли 4 травня дівчата починали водити хороводи у найгарнішому своєму вбранні, аби закликати, тобто “лялити” теплу погоду.

Традиції у Проклів день

Свято 4 травня

До святого Прокла віряни щороку звертаються з молитвами, аби він оберігав їх від хвороб та негоди. Окрім того, наші предки вірили, що в цей день варто прислуховуватися до порад, які нам дають близькі – вони обов’язково допоможуть у майбутньому.

Спостерігали люди у Проклів день і за погодою. Дощ з грозою говорив про рясний урожай, а дрібний дощ, навпаки, віщував про затяжну негоду.

Що не можна робити у Проклів день?

Наші предки казали, що у Проклів день не можна сваритися, аби назавжди не зруйнувати стосунки з рідними. Також не бажано їхати у дальну дорогу – подорож краще перенести на іншу дату.

Молитва 4 травня

Молитва 4 травня

Божественним початком премудрості, страхом Господнім утвердься, звідти священними сходженнями підійшов Ти до учнівства Златоуста, і архієрейського того престолу вартий був чистоти добротами, апостольським правилом собі уявивши, не собі живий, але Христу і народу твоєму. Тим у нетлінний живіт апостольсько вселився ти, ієрарше Прокле, моли Христа Бога спастися душам нашим.