6 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

6 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято? Дізнайтесь, як шанувати день пам'яті святомучениці Іраїди Олександрійської та яких варто дотримуватись заборон. 

Народне свято 6 жовтня 2022 року вірніше називати церковним, адже воно нагадує про Іраїду, мученицю родом з Олександрії. Її історія викликає як здивування, так і захоплення її відданості Господу. За переказами, Іраїда підійшла до водоймища, щоб набрати води. Біля берегів дівчина побачила пришвартований корабель, на якому утримували християн різного віку та статі, священників та проповідників Божого слова. Свята мучениця не змогла залишити в’язнів та добровільно приєдналась, щоб розділити з ними покарання за віру в Христа Ісуса. Після прибуття корабля до місця призначення, кати схопили Іраїду першою. Дівчину піддали тортурам та вбили.

6 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято та що заборонено робити?

6 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

З давнини існує цікава заборона, яка попереджає, що не варто в цей день рахувати гроші та взагалі потрібно обережно поводитись зі своїми збереженнями. Не витрачати кошти на непотрібні речі, не давати та не брати у борг. Вважалося, що перераховуючи гроші людина нараховує біди на свою долю. Не слід сваритися по дрібницях та ображати рідних.

6 вересня 2022 року: яке сьогодні народне свято, традиції та прикмети

6 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято

У стародавні часи вважали, щоб взимку було тепло, саме сьогодні потрібно утеплити свою оселю. Готуючи дрова та вугілля для опалення, читали замовляння, щоб коли прийдуть холоди, люті морози не чіпали мешканців будинку. Господині пеклі картопляний пиріг з яйцями та молоком, яким пригощали родину та друзів. Селяни серйозно ставились до прикмет та вважали, що вони можуть передбачати майбутні події. Ось деякі з них:

  • Якщо домашні коти вмиваються лівою лапою, то слід чекати погіршення погоди, а якщо правою — потепління.
  • Якщо нападало багато горіхів, зима буде лютою та холодною.
  • Почути крики гусей, які летять у вирій — до швидкого приходу морозів.

Нагадаємо, що у свято 6 вересня 2022 року відзначають день Ангела: Петро, Андрій, Іван, Антоніна, Раїса, Іраїда та Микола. Привітайте своїх знайомих з іменинами!

Share