13 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити

Святі апостоли Стахій, Ампліят, Урван і Наркис належали до сімдесятьох апостолів Христових, які по Його Воскресінню, отримавши Духа Святого, розійшлися проповідувати Святу Євангелію. Тобто, нести Добру звістку про Царство Боже, в якому для кожного з нас приготовлене місце.

Про них дізнаємося з Діянь святих апостолів, де у різних листах святий Павло згадує про апостолів, даючи їм характеристики.

Апостола Стахія називає «улюбленим своїм». Він був висвячений апостолом Павлом і поставлений єпископом в одному з міст Тракії.

Святі апостоли Стахій, Ампліят, Урван і Наркис
Святі апостоли Стахій, Ампліят, Урван і Наркис

Ампліята називає «улюбленим у Господі». Він був єпископом у Діосполі.

Урбана, єпископа македонського, називає «співробітником». Також згадує і про Наркиса.

Усі вони трудилися на ниві Христовій і для розбудови Церкви Христової і тому заслуговують від нас уваги, похвали і пам’яті.

Святий мученик Єпимах жив у часі правління імператора Деція (201 — червень 251). Це були смутні і страшні часи для християн. Кров вірних Христової Церви лилася ріками, але ніякий страх не зупиняв мужніх праведників. Вони відкрито в лице говорили катам про їх грішне життя і з молитвою за своїх вбивць і зі словами гімнів Ісусу Христу ішли на смерть.

Так само і святого Єпимаху римські воїни підвісили і шматували його тіло залізними гаками, а потім живцем спалили у негашеному вапні. Останки праведника похоронили, а потім перезли до Риму.

Передання розповідають, що під час страждань Єпимаха крапля крови впала на лице якоїсь жінки, яка була сліпа на одне око і та прозріла.

Міжнародний день сліпих відзначається за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Всесвітній день доброти покликаний об’єднати людей земної кулі навколо добрих вчинків і справ.

Іменини 13 листопада святкують Олександр, Олексій, Анатолій, Артемій, Василь, Всеволод, Герман, Іван, Інокентій, Кузьма, Леонід, Спиридон, Степан, Трохим, Федір.

Прикмети на 13 листопада

Снігур 13 листопада співати почав – невдовзі почнеться зима.Сонячна і ясна погода – прикмета, що буде поривчастий і сильний вітер в найближчі дні.Голосно цвірінькають горобці – чекай теплої погоди, і навпаки.

У цей день за повірям не треба з ніким сперечатися і сваритися, можна легко заробити пристріт.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.