27 листопада: яке свято, чиї іменини, народні прикмети. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 27 листопада молитовно згадує святого і всехвального апостола Филипа. А світський відзначає Всесвітній день інформації.

Святий апостол Филип, один з дванадцятьох апостолів, якого Ісус Христос покликав одним із перших. Він був з Витсаїди і був, як і апостол Петро і його брат Андрій, рибалкою.

Филип, натхнений Святим Духом, відразу побачив у Христі того, «про кого Мойсей у законі писав і пророки». Про це описує Іван євангеліст (Йо. 1, 43-46).

Про св. Филипа євангелисти згадують ще двічі: Ісус звертається до нього, коли хоче нагодувати тисячі людей, коли він проповідував біля Тиверіядського озера. І під час Тайної вечері, коли навчав, що Він є дорога, і правда, і життя, і що ніхто не прийде до Отця, як тільки через Нього.

Всесвітній день інформації

Після П’ятидесятниці, коли на апостолів зійшов Дух Святий і вони розійшлися проповідувати Святу Євангелію, св.Филип проповідував Елладі, Партії та Аравії. В Африці навчав в Етіопії, опісля в Сирії. Там він навернув багато поган і висвятив християнського єпископа. І всюди, де св.Филип проповідував ставалися численні чуда. Перейшовши через Сирію, Азію горішню, Ливію і Мисію, він прибув до міста Єраполя в Фригії.

За переданнями історика Никифора (Калліст Ксантопул)в Єраполі його схопили погани і розіп’яли вниз головою. Так прийняв мученицьку смерть святий Филип. Сталося це у 54 році.

Мощі святого Филипа знаходяться частина у теперішньому Стамбулі, у церкві Пресвятої Богородиці.

Всесвітній день інформації

Свято покликане сприяти формуванню, розробці та координації єдиного світового інформаційного простору, в якому вже зараз перебуває вся світова спільнота. Відзначається в останню п’ятницю листопада.

У цей день іменини святкують Пилип, Петро, Олександр, Олексій, Ганна, Аристарх, Василь, Гаврило, Григорій, Дмитро, Костянтин, Михайло, Микола, Сергій, Федір.

Народні прикмети на 27 листопада
  • Якщо вранці є іній, то наступний рік буде врожайним.
  • Якщо на Пилипа дощить, то весна буде теплою та сонячною.
  • Якщо чути ворона, то варто очікувати на потепління.
  • Якщо 27 листопада погода хмарна і падає сніг, то травень буде холодним.

 

Сайт використовує cookies для поліпшення роботи з уподобаннями користувачів.