Прищеплюємо дітям фінансову грамотність: 7 уроків, які потрібно засвоїти, про гроші

Фінансова грамотність є запорукою успіху. Дізнайтеся, що має знати ваша дитина, щоб бути успішною.

Гроші – невід’ємна частина життя. І, мабуть, кожен батько хоче, щоб його діти були фінансово грамотними і забезпеченими. Що для цього потрібно зробити радить у своєму Instagram фінансовий експерт Анна Черепаніна.

Розкажіть, що таке гроші і для чого вони потрібні

Показуйте на прикладах, коли ходите в магазин: на полиці стоїть товар з певною вартістю, ви берете його і віддаєте натомість гроші. Запропонуйте дитині подумати, що можна купити за гроші.

Діти і гроші
Діти і гроші

Поясніть, що є джерелом отримання грошей

Поясніть, як ви заробляєте, як заробляють інші. Обговоріть, як дитина може заробити: що вміє робити, що любить і що буде потрібно іншим.

Поговоріть про економію і заощадження

Наведіть приклади, коли не виходить відразу купити те, що хочеться, і навчіть відкладати гроші. Влаштуйте змагання, хто знайде найвигіднішу ціну на товар.

Навчіть розставляти пріоритети і ставити фінансові цілі

Виберіть, на що дитина хоче відкладати гроші, обговоріть кишенькові гроші і складіть план накопичень. В процесі виникатиме бажання витратити те, що вже накопичено, нагадуйте знову мету. Але при цьому давайте можливість робити вибір: ти готовий витратити зараз гроші на шоколадку і відтермінувати покупку конструктора?

Складіть бюджет

Показуйте, як ви робите це в своєму дорослому житті і вчіть вести облік своїх кишенькових грошей і витрат. Цей навик стане в нагоді, коли дитина виросте.

Поясніть, як працює наша фінансова система

Розкажіть навіщо існують банки, які послуги пропонують, що таке інвестування, кредити та інше. Які наслідки можуть бути, якщо прийняти неправильне рішення, як їх вирішувати.

І, найголовніше, розвивайте мислення достатку

Працюйте зі своїми обмежуючими переконаннями. Діти підсвідомо копіюють батьків. І скільки б разів ви не показували або розповідали щось, якщо самі думаєте і робите не так, то пізніше вони будуть застосовувати вашу модель поведінки

Схожі статті

“Їжа, не призначена для людей”: стало відомо, чому насправді європейці та американці не їдять гречку

А чи знали ви, що європейці та американці переважно відмовляються вживати гречану крупу? Причина цьому виявилась на поверхні, експерти пояснили, чому ж більшість навіть не знає, яка гречка на смак.

Підкреслює мішки під очима і зморшки: типові помилки в макіяжі, яких припускається мало не кожна жінка

Макіяж може стати інструментом, який захистить шкіру від недоліків. Проте, іноді вибір сумнівних засобів або неправильна техніка нанесення може навпаки підкреслити певні недосконалості.

Як відчистити білі кросівки від бруду: найдієвіші домашні засоби, про які ви навіть не здогадувались

Власники білого одягу та взуття, час від часу стикаються із неприємними плямами на улюблених речах. Проте сьогодні ми розповімо, як позбутись бруду найпростішими способами.

Наймодніші стрижки на весну 2024: маллет, боб та інші зачіски, які виглядають свіжо та омолоджують

Відкрийте для себе нові трендові зачіски, що стали справжнім хітом весною 2024 року. Це чудова можливість спробувати щось нове та знайти стрижку, що підкреслить ваш шарм.

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.