28 листопада День пам’яті жертв голодоморів в Україні: чи запалиш свічку у своєму вікні?

Цьогоріч вшанування жертв голодоморів акцією «Запали свічку» відбудеться 28 листопада.

День па́м’яті жертв голодоморів відзначається в Україні у четверту суботу листопада, відповідно до президентського указу від 2007 року.

Традиційно церемоніальні заходи в Києві розпочинаються о 16.00 год. на території Національного музею біля «Меморіалу жертв Голодомору» хвилиною мовчання. Потім представники влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій  вшановують жертв голодоморів акцією «Запали свічку».

Вшанування жертв голодоморів
Вшанування жертв голодоморів

Українцям пропонується о 20.00 годині запалити свічку і поставити на підвіконні, щоб її було видно сусідам, з вулиці. Тим самим виявити свою позицію з підтримки Дня вшанування невинно вбитих голодом мільйонів людей.

Ініціатором акції «Свічка у вікні» став дослідник Голодомору в Україні Джеймс Мейс, започаткувавши її у 2003 році.

У цей день в українських храмах відправляються  заупокійні панахиди і молебні за померлими. А вихідці з України в усьому світі традиційно проводять різноманітні поминальні заходи.

До 87-х роковин пам’яті Голодомору 1932–33 років Музей Голодомору ініціює акцію «Збережи пам’ять – передай правду». Людям пропонується записати свідчення ще живих родичів, дослідити фотоархіви і сімейні реліквії, які можуть щось розказати про голодні роки і по можливості передати їх у музей.

Меморіал жертв Голодомору, м.Київ
Меморіал жертв Голодомору, м.Київ

Довідково: 22 травня 2009 року Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом вчинення геноциду в Україні у 1932—1933 роках. У ході досудового слідства було опитано 1730  свідків. У 17-ти областях країни встановлені 735 місць масових поховань.

Число жертв обраховується мільйонами. Названий список з 136 осіб, яких вважають винними в організації Голодомору в Україні. На останньому етапі, згідно з національним законодавством, після проведення судового слідства, злочинців мають судити.

Голодомор в Україні 1932—1933 років офіційно визнали геноцидом українського народу 17 держав, серед яких Ватикан, Латвія, Литва, Єстонія, Грузі, Польща, Канада.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.