|
18.12.2020 09:07

День Святого Миколая 2020: що можна та чого не можна робити 19 грудня, традиції, прикмети

19 грудня — 353-й день року за григоріанським календарем, до кінця року залишилося 12 днів.

Цього дня іменини святкують Дарія, Максим, Микола.

19 грудня – найулюбленіше свято дітей, адже їм приносять різні подарунки та гостинці, серед який найчастіше трапляються солодощі.

Точної інформації про дати життя святого немає, але відомо, що жив Миколай у ІІІ столітті. Народився хлопчик у заможній родині, але після рішення піти в монастир, зрікся усього багатства і почав вести аскетичний спосіб життя.

Вважається, що миколай був покровителем дітей, мореплавців, купців та засуджених.

Свято Миколая – одне з найулюбленіших свят дітей та дорослих. Цього дня влаштовували різні розваги, запрошували музикантів і пекли печиво, яке називалося Миколайчики. Задовго до свята для дітей готували подарунки. які клали під подушку вночі.

Печиво Миколайчики до свята

Напередодні свята читали молитву до святого Миколая, запалювали свічки і чекали його приходу.

Цього дня, як і на усі інші не можна було лихословити, сваритися і показувати негативні емоції.

Проте цього дня не лише веселилися. Також 19 грудня був сприятливим днем для укладання різних угод. А от якщо протягом року брали у борг, до святого Миколая його обов’язково треба було повернути, інакше весь наступний рік теж буде повний боргів.

Чекали з нетерпінням цього свята і наречені. Вони перебирали скрині з приданим, наводили в них лад і готувалися до приходу сватів. Найчастіше весілля в Україні грали взимку, у період свят.

Обов’язково у День святого миколая треба було сходити до церкви і помолитися, просячи у Святого щастя, здоров’я, достатку для всієї родини.

Ікона Миколая-Чудотворця

Прагнучи захистити дитину від усіляких бід, їй під подушку елали дарунок, який мав оберігати її. До речі, такі подарунки-амулети дарували не лише дітям, а й дорослим. Саме звідси і пішла традиція класти подарунок саме під подушку.

Також 19 грудня використовували, аби перед святами помиритися з усіма, з ким за рік посварилися. При цьому говорили: “На Миколая клич друга, клич і ворога, обидва стануть друзями”.

За всіма розвагами не забували наші пращури і слідкувати з погодою. Вони вірили, що якою погода буде на Миколу Зимового, такою ж вона буде і на Миколу Весняного, якого вшановують 22 травня.

Зокрема, вони вірили, якщо цього дня був іній і стояла ясна та холодна погода, то урожай наступного року мав видатися багатим. А от морозний день був вірною ознакою того, що урожай буде бідним.

Також слідкували і за сніговим покривом, адже вірили, що скільки снігу буде на Миколу, стільки ж і трави буде навесні.