|
09.10.2020 10:11

Які паразити можуть жити в квіткових горщиках та як їх позбутись: ефективні методи

Іноді в квіткових горщиках заводять шкідники, які порушують нормальний розвиток рослин. У такому випадку варто знати, які види найчастіше вражають кімнатні та як з ними боротись.

Які паразити можуть жити в квіткових горщика

Один із поширених паразитів — Нематоди. Їх існую безліч видів, але в горщиках живуть лише ті, що харчуються живими рослинами або зеленню. Якщо на кореневих відростках з’явились здуття — можливо там живуть ці паразити. До того ж, на листочках з’являються невеликі жовті плями, які згодом темніють, що призводить до деформації листя.

Ще один паразит — Енхитреї. На вигляд вони дрібні, напівпрозорі і завдовжки 10 мм. Зазвичай живуть у грунті, переміщаються по коренях рослини. Нами і харчуються. Якщо їх стає забагато — рослина гине. Запідозрити їх появу можна по пожовклих листях, які в’януть і обпадають.

Наступні паразити, які заважають нормальному розвитку рослини — Колемболи. Ще їх називають Ногохвостками. Вони дуже дрібні, а найбільші з них можуть досягти розміру у 5 мм. Вони швидко пересуваються по рослині і харчуються молодими пагонами та корінцями. Виявити їх вкрай складно. Побачити їх можна лише при поливі, коли їх вимиває водою.

І останній — Сциарід. Іншими словами — квіткові мошки. Дорослі особи не нашкодять рослині, а ті що живуть в грунті можуть зруйнувати систему коренів. Їх появу можна запідозрити по дорослим особинам, які живуть біля горщиків.

Паразити в квіткових горщиках

Як позбутися від паразитів

Для боротьби з ними частіше за все використовують різні види інсектицидних препаратів. Або ж, якщо паразити вразили рослину недавно — варто її просто пересадити. Існують і традиційні методи боротьби з ними, які до того ж, не шкідливі для людей і тварин. Наприклад, можна підготувати водний розчин мила. Для цього візьміть господарське мило, натріть його та розведіть у воді. Збризніть заражений кущик і повторюйте процедуру ще кілька разів. Або ж можна розчинити у воді кристалики перманганату калію. Має вийти блідо-рожева рідина. Нею потрібно полити пошкоджену рослину кілька разів.

Ще один метод — розчин тютюнового листя. Візьміть 5 г розмелених в пил тютюнового листя і розведіть у воді. Дайте настоятись протягом доби і збризніть кущ та землю. Повторюйте процедуру раз в 6-7 днів протягом півтора місяців.