|
31.08.2023 16:56

Косачівський кекс – улюблена страва Лесі Українки: як зробити легендарну випічку до чаю за лічені хвилини

Солодкі пироги та торти, кекси, піца та булочки ласуни можуть вживати у великих кількостях. Спробуйте побалувати їх усіма цими смаколиками, приготованими із кефірного тіста. Додавання в рецепт кефіру зробить вашу випічку неймовірно повітряною, легкою і довго не черствіє. Різні начинки – на ваш розсуд. Солодкі ягоди та фрукти, сир, овочі, сир та зелень допоможуть урізноманітнити частування.

Рецепт неймовірної випічки, яку обожнювала Леся Українка

Найшвидший десерт до чаю – це, мабуть, кекс на кефірі. І саме на ньому готується англійський кекс — улюблена страва Лесі Українки. Згідно з листуванням, яке свого часу вела легендарна письменниця, вона ж Леся Косач, обожнювала солодке.

Вона також часто сама готувала, зокрема англійський кекс та крюшон чи пунш. Особливо поетеса обожнювала у десертах чорницю та полуницю.

Кекс – смачний, ніжний кондитерський виріб, і не вимагає наявності в будинку якихось вишуканих складових. Кекс, одним з компонентів якого є кефір, може стати чудовим приводом, щоб посидіти ввечері за чашкою чаю з подружкою, що заглянула в гості, або приємно урізноманітнить дитячий сніданок.

Часу на його приготування потрібно зовсім небагато, а результат порадує домочадців. Щоб зробити один великий кекс на всю сім’ю або кілька міні-кексиків з різними наповнювачами, які сподобаються вашим дітям, крім кефіру буде потрібно ще трохи  масла, цукру, яєць.

Найголовніше – вибрати начинку, яка сподобається всім. Це можуть бути різнокольорові цукати, курага чи горіхи, варення чи шоколад. Але й класичний кекс із ізюмом буде затребуваний не менше своїх вишуканих побратимів.

Інгредієнти

  • олія рослинна – 100 мл
  • цукор – 100 г
  • кефір – 100 мл
  • яйця – 1 шт.
  • борошно – 1 склянка
  • розпушувач – 1/2 ч. л.
  • ванілін – 1 щіпка

Як зробити смачний кекс

Збити яйце та цукровий пісок, налити кефір, олію, насипати борошно та розпушувач, додати ванілін.

Рецепт неймовірної випічки, яку обожнювала Леся Українка

Перелити тісто у форму. Готувати кекс на кефірі хвилин 25. Температура має бути не вищою за 180 градусів.