|
13.05.2021 15:35

Коли українські дороги перестануть бути дірявими та як продвигається проект Зеленського “Велике будівництво”

Вже майже 40 років тому Україна підписала угоду про приведення магістральних доріг у відповідність сучасним нормам, але досі цього так і не сталося.

Українські дороги знаходяться у стабільно поганому стані вже не перший рік, тому це головний біль багатьох водіїв. Протягом останніх 20 років протяжність автомобільних доріг практично не збільшувалась, а їх щільність значно менша, ніж у розвинених країнах.

Ні для кого не секрет, що вони нерівні, швидко зношуються, в результаті чого утворюються ями, тому середня швидкість руху на наших дорогах у 2-3 рази нижча тієї, на якій пересуваються водії Заходу. Ще Кузьма Скрябін за життя різко критикував якість українських трас, що сколихнуло громадськість, адже незабаром після цього він загинув у ДТП.

Українські дороги знаходяться у жахливому стані

Наразі Володимир Зеленський хоче стати президентом, після якого в Україні з’являться дійсно достойні дороги, що поступово втілює у життя. Так, він запустив вельми амбіційний проект “Велике будівництво”, мета якого — побудувати і провести капітальний ремонт 6,5 тисяч кілометрів автодоріг.

На реалізацію проекту виділені рекордні суми з бюджету країни. У 2020 році на це направили 121,8 млрд гривень. Для порівняння: у 2019 ця сума становила 55,5 млрд грн, у 2018 — 39,9 млрд грн, у 2017 —17,4 млрд грн, а у 2016 — 13,9 млрд грн.

Будівництво доріг

За 2020-й вдалося побудувати близько 4 тисяч кілометрів доріг. Крім того, “Укравтодор” повідомляє, що вже у кінці 2021-го почнуться роботи з будівництва першої платної дороги. Водіям доведеться платити по 4 гривні за кілометр шляху. Саме таку вартість планують встановити на нових трасах.