Categories Новини

Прожитковий мінімум в Україні піднімуть більше, ніж удвічі: як зміняться зарплати, пенсії та інші виплати

Верховна Рада обіцяє збільшити прожитковий мінімум в Україні, що також вплине на зарплати, пенсії та інші виплати.

2 червня був прийнятий законопроект, який передбачає нову методику розрахунку прожиткового мінімуму. Так, в наступному 2022 році його сума буде перебувати на рівні 41% від середньої заробітної плати за 2020-й, до чого слід додати прогнозовану інфляцію на 2021-й.

Крім того, з кожним роком прожитковий мінімум зростатиме на 1% відносно середньої зарплати до тих пір, поки він не складе 50%, тобто до 2031-го. Зараз же цей показник становить 2189 гривень, але вже 1 липня він виросте на 105 гривень до 2294 грн, а 1 грудня – ще на 99 гривень до 2 393 грн.

Гроші

Не можна не відзначити, що наразі прожитковий мінімум в Україні істотно занижений, оскільки абсолютно не відображає реальні витрати людей на громадський транспорт, одяг, засоби гігієни. Його з натяжкою вистачає на їжу, не кажучи вже про оплату комуналки та оренди житла.

Як прожитковий мінімум вплине на пенсії, зарплати і соціальні виплати

На жаль, далеко не всі виплати будуть підвищуватися разом з прожитковим мінімумом. На даний момент мінімальна пенсія в Україні становить 1769 гривень. У 2022-му при її розрахунку також буде враховуватися і підвищення мінімуму, проте зрівняються вони не раніше 2041-го.

Крім цього, в Раді хочуть відв’язати соціальні виплати від прожиткового мінімуму, розраховуючи їх окремо при ухваленні річного бюджету країни.

Верховна Рада

Ну і вишенька на торті – законопроект пропонує усунути вимогу, згідно з якою мінімальна зарплата не може бути нижчою за прожитковий мінімум.

Share