Новий тариф на електроенергію підвищиться на 70% у порівнянні з існуючим: коли чекати на зростання цін

Національна комісія, яка регулює сфери енергетики і комунальних послуг затвердила новий тариф на оптовому ринку електричної енергії.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України, “Укрінтеренерго” є так званим постачальником останньої надії з 1 січня 2019-го по 31 грудня 2021-го. Постачальник останньої надії — це енергопостачальник, який за певних обставин не має права відмовити споживачу в укладенні договору про постачання електроенергії. Його наявність на ринку передбачено законом “Про ринок електричної енергії”.

Протягом першого кварталу 2021 року тариф для “Укрінтеренерго” становив 310,36 гривень за мегават на годину, проте в червні він різко піднявся і тепер становить 613,16 грн/МВт-год, що на 70% більше, ніж до цього.

Лічильник електроенергії
Лічильник електроенергії

Виходячи з чинного законодавства, ціна на послуги постачальників останньої надії встановлюється в залежності від результатів конкурсу. Оскільки він не відбувся, тариф самостійно визачила Нацкомісія. Його вона розраховує, грунтуючись на даних про фактично існуючі ціни на ринку.

За період з січня по квітень цього року “Укрінтеренерго” поставило електроенергії майже на півтора мільярда гривень, однак оплачено клієнтами було всього 25% від наданих послуг.

Лінії електропередач
Лінії електропередач

Що стосується тарифів на електричну енергію безпосередньо для споживачів, то остаточне рішення винесуть до 1 липня. Регулювання цін може відбутися за кількома сценаріями.

За першим в Україні буде збережений загальний тариф, залежний виключно від обсягу споживання електроенергії кожним окремим домогосподарством. За другим — обсяги споживання не впливатимуть на тариф, однак для різних регіонів країни він буде різним.

Схожі статті

Опубліковано знімок Кацуріна із зататуйованим торсом. На фото він не сам: поруч не Надя, а чоловік (ФОТО)

Надя Дорофєєва заінтригувала Мережу фотографією, на якій її чоловік блогер та ресторатор Михайло Кацурін разом зі своїм близьким другом готують вечерю. Що дивного було на знімку?

Фіналістка “Холостяка” Яна Соломко вдруге вийшла заміж та поділилася кадрами зі свята: знову дружина

Знаменита співачка Яна Соломко, яка не так давно оскандалилася в Україні через свою позицію, знову вийшла заміж. Ексклюзивними кадрами з торжества вона поділилася 27 березня.

“Дика Ребрик у строю”: 42-річна Лілія Ребрик сміливо продемонструвала себе в боді після третіх пологів

15 березня 2024 року ведуча та актриса Лілія Ребрик народила третю доньку, а вже за два тижні з'явилася на фото в ефектному образі, що підкреслює фігуру.

Нова коханка Мурата Налчаджиоглу виклала в мережу нові спільні фото: вже вивів у світ, як нову дружину

Ще кілька місяців тому турецький бізнесмен Мурат Налчаджіоглу з'являвся на публічних заходах і освідчувався зовсім іншій жінці. Все дуже круто змінилося.

У Потапа роман із колишньою дружиною Позитива? В мережі розповіли, що стало причиною “паузи” з Каменських

Впродовж двох років в мережі ходять чутки про те, що нібито Потап та Настя Каменських розлучаються. Зірки навідріз заперечують подібні новини.

29-річній дружині Віктора Павліка знову робитимуть операцію: вже зробила собі красивий ніс та підборіддя

Четверта дружина Віктора Павліка блогерка Катерина Репяхова повідомила, що за два дні лягає на нову операцію. Вже тривають останні приготування.