|
15.10.2020 19:07

“Тарілку” на Либідській внесли до списку об’єктів культурної спадщини

"Тарілка" на Либідській потрапила до списку об'єктів культурної спадщини.

Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, більше відомий як “Тарілка” було включено до списку об’єктів культурної спадщини за рішенням департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Зауважимо, що у приміщенні будівлі знаходилися Державна науково-технічна бібліотека і працювали поліграфічне підприємство. У самому конференц-залі, що розміщувався у “Тарілці” унікальна акустика, яка дозволяє добре чути весь діапазон частот людського голосу й музичних інструментів без будь-яких підсилювачів звуку. У зв’язку з цим архітектор Георгій Духовичний стверджує, що у приміщенні міг би бути обладнаний сучасний концертний зал. Для цього потрібно оновити лише обладнання і зробити ремонт.

Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації

А от у висотній частині будівлі, за словами архітектора, можна було б організувати роботу курсів з перекваліфікації людей на нові спеціальності, що особливо актуально в умовах карантину.

Рішення про внесення будівлі на Либідській до об’єктів культурної спадщини було пов’язано з тим, що це яскравий приклад радянського модернізму. Його побудував у 1971 році архітектор Флоріан Юр’єв.

Раніше зазначалося, що “Тарілку” на Либідській збираються реставрувати. Зокрема, учасники проекту Save Kyiv Modernism представили новий план реконструкції однієї з найяскравіших пам’яток київського модернізму. Першими пунктами плану значиться повна ліквідація зовнішньої реклами та ремонт будівлі всередині.

Зазначалося, що у Києві, окрім відомої “Тарілки”, є ще 400 історично важливих будівель зі статусом пам’ятки. Більшість з них перебуває у приватній власності, а ті, що належать державі – у ганебному стані. Наразі відомо, що влада запланувала відремонтувати 4 історичні будівлі за 2020 рік.