|
07.11.2020 02:33

Світу загрожує нова пандемія через мутацію коронавірусу в данських норок

В Данії збираються вбити всіх норок, щоб не допустити поширення мутованого коронавіруса.

Вчені висловили думку, що той вид коронавіруса, який поширюється в популяції данських норок, потенційно здатний викликати нову пандемію. Ситуація настільки серйозна, що у Данії готуються знищити 15-мільйонне поголів’я норки.

Про це повідомляє The Guardian.

Данці побоюються, що після мутації коронавірус SARS-CoV-2 здатний масово передаватися від норок людям. Поки що відомо про 12 інфікованих мутованим коронавірусом людей, отже, є ризик нової масштабної епідемії.

Крім того, при такому сценарії розробку вакцини проти COVID-19 доведеться починати з нуля.

Адже цілком ймовірно, що мутований вірус буде настільки відрізнятися від вихідного, що вченим доведеться переробляти вакцину, тобто через мутації розпочати всю роботу заново.

Вірусологи зазначають, що небезпека полягає в тому, що після мутації вірус може передаватися людям і буде невразливим, оскільки вакцина розроблялася для вихідної, чи не мутованої версії.

Норка

Наразі ризик називають тільки теоретичним. Можливо, “норкова” версія і не зможе масово передаватися людям. Але Данія намагається мінімізувати і таку ймовірність.

Зазначимо, що вчені виявили, що коронавірус нового типу (SARS-CoV-2), збудник хвороби COVID-19, може заражати не тільки людину, але і котів, собак, норок, ласок, видр, тхорів, куниць, росомах і інших ссавців.

Нагадаємо, у данських норок виявили мутовану інфекцію, яка поширюється на людей і послаблює здатність до утворення антитіл. Вже зареєстровано 12 людей з вірусом.

Знищенням норок займуться самі фермери, однак допомогатимуть їм армія і агентство з надзвичайних ситуацій. За даними порталу Ritzaus Bureau, через це бюджет Данії втратить 2,3-2,8 мільярда крон (близько 362-441 мільйонів доларів). Що найбільш сумно для Данії, це те, що в ній є 1139 ферм з 15-17 мільйонами норок, країна є найбільшим в світі виробником хутра цих тваринок.