Вчені з’ясували, як коронавірус впливає на серце людини

Медики виявляють запалення тканин серця у пацієнтів навіть через півроку, зокрема у тих, хто перехворів у легкій формі і безсимптомно.

У людей, що перехворіли коронавірусом, залишаються шрами не тільки на легеневій тканині, але і на серцевому м’язі. Запалення тканин серця, при цьому, фіксують навіть у тих людей, які перенесли COVID-19 в легкій або безсимптомній формі.

Про це, з посиланням на висновки зарубіжних вчених, повідомляє planet-today.

Згідно з дослідженням, яке опублікували спеціалісти Інституту Гладстона в Сан-Франциско (США), вірус SARS-CoV-2 викликає досить значні пошкодження серцевої тканини. Вчені спостерігали за інфікованим серцевим м’язом за допомогою електронного мікроскопа, і з’ясували, що коронавірус спровокував пошкодження, завдані ніби гострим скальпелем.

«Коронавірус здатний вчинити справжню різанину в серцевій тканині. Картина, характерна для захворювання, зовсім не схожа на ту, що ми бачимо при спадкових хворобах, – кажуть американські вчені, відзначаючи, що це пояснює, чому  люди, які перехворіли на COVID-19, скаржаться на слабкість і задишку навіть після повного одужання.

Коронавірус
Коронавірус

Вчені зазначають, що серйозні пошкодження серця фіксуються майже у 50 відсотків людей, які перенесли коронавірус. Міокардит, гостра і хронічна серцева недостатність, аритмія і некроз кардіоміоцитів – ось основні проблеми з серцем, що провокуються новим вірусом.

До схожих висновки прийшли китайські, німецькі та італійські вчені, всі вони заявляють про серйозні пошкодження серцевого м’яза у більшості пацієнтів, які перенесли коронавірусну хворобу.

Причиною порушення роботи серця може бути цитокіновий шторм – занадто інтенсивна реакція імунної системи на коронавірус, яка руйнує тканини у вогнищі запалення, стверджують вчені.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.