17 листопада – день народження коронавірусної хвороби: як все почалося

На сьогодні точно невідомо, хто насправді був нульовим пацієнтом.

17 листопада минає рівно рік з того часу, як вперше на планеті зафіксували COVID-19. Саме в цей день в Китайській Республіці першій людині, яка заразилася новим коронавірусом, поставили відповідний діагноз. З того часу вірус SARS-CoV-2 вплинув на життя фактично всіх людей на Землі.

Однак, насправді ця дата є приблизною, тому що на даний момент досі не вдалося з’ясувати, хто був тим нульовим пацієнтом, з якого все почалося. Існує кілька різних версій, як наукових, так і відверто конспірологічних.

Так, про те, що перший відомий випадок коронавірусної хвороби був підтверджений в КНР саме 17 листопада 2019 року, повідомляє видання South China Morning Post з посиланням на офіційні дані китайського уряду.

Коронавірус

Першою людиною в світі, яка інфікувалася коронавірусом і захворіла на COVID-19, був 55-річний мешканець провінції Хубей. Коронавірус почав поширюватися в цьому регіоні Китаю, і до 31 грудня було відомо вже про 266 випадки COVID-19 в країні. Епіцентром інфекції стало місто Ухань, пізніше вірус поширився по всій країні, а вже наприкінці січня 2020 року перші випадки нового вірусу зафіксували за межами Китаю.

Варто зазначити, що деякі китайські вчені називають іншу дату першого діагностованого пацієнта з COVID-19 – 1 грудня 2019 року. За даними ВООЗ, першого хворого коронавірусом в Китаї було зареєстровано 8 грудня – такі відомості організації передали з уряду Китаю.

Нещодавно італійські вчені шокували заявою про те, що коронавірус в Італії поширився ще з вересня минулого року, тобто за два місяці до того, як його вперше зафіксували в Китаї.

Популярний таблоїд Daily Mail написав про 67-річного британця з графства Дорсет, який називає себе “нульовим пацієнтом” з COVID-19. Громадянин Великобританії Брайан Стодлі був госпіталізований з важкими симптомами після відвідування Риму ще у вересні минулого року.

Брайан розповів журналістам про найгірший кашель в його житті, і про те, що провів в ліжку кілька тижнів, відчуваючи жахливу слабкість.

На даний момент найбільш вірогідним в науковому світі вважається походження коронавірусу з ринку ринку морепродуктів і живих тварин в китайському місті Ухані. Згідно з цією версією, вірус передався людині від тварини, швидше за все, кажана. А вже для людського організму він почав становити серйозну загрозу.

Пандемія коронавірусу стала найважливішою подією в світі в 2020 році. Наразі відомо про зараження коронавірусом 55 мільйонів людей в усьому світі. Померли від ускладнень СOVID-19 вже 1,3 млн людей, а вірус продовжує поширюватися і вражати нових жертв.

Share