Вчені назвали приховану небезпеку коронавірусної хвороби в легкій формі

Науковці з Бразилії провели дослідження, результати якого свідчать про те, що легкий перебіг коронавірусної хвороби небезпечніший, ніж вважалося раніше.

Навіть легка форма COVID-19 може завдати значної шкоди організму хворого і призвести до негативних наслідків в майбутньому. Люди, які перехворіли коронавірусною хворобою, мають великий ризик появи в них в хвороби Альцгеймера і Паркінсона.

До такого висновку дійшла група бразильських вчених, які оприлюднили результати свого дослідження в електронній науковій бібліотеці medRxiv.

В цьому великому дослідженні взяли участь понад 60 науковців з університету Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу і Національної лабораторії біологічних наук.

Дослідники виявили, що COVID-19  спричиняє загибель нейронів в корі головного мозку хворого.

Це стосується навіть тих людей, які перенесли коронавірусну хворобу в легкій формі. Вчені припускають, що це стосується навіть тих осіб, які не мали виразних симптомів хвороби і не звертався за медичною допомогою.

Причиною загибелі в головному мозку нейронів є низький рівень насичення киснем крові.

Досі ніхто в науковому світі не розглядав наслідки коронавірусу в такому плані і не припускав, що нейрони в корі головного мозку теж можуть зазнавати впливу вірусу.

Медики спостерігали за великою групою людей, у яких коронавірусна хвороба проходила у легкій формі. Пізніше вони заявили, що вірус таки вражає астроцити – клітини мозку, які відповідають за насичення нейронів і за зв’язки між ними.

Коли зазнають пошкодження астроцити, в корі мозку пацієнта запускаються незворотні зміни, які можуть викликати процес атрофії деяких його ділянок.

Коронавірус
Коронавірус

Так, в групі людей, що взяли участь в експерименті, медики зафіксували негативний симптом атрофії ділянок, які відповідають за зміну настрою людини.

Деякі люди скаржилися на неприємні симптоми навіть через кілька місяців після того, як вилікувалися від коронавіруса. Пацієнти відчували регулярно головні болі, сонливість, у них погіршувалася пам’ять, пропадав нюх і смак, іноді з’являлися судоми, яких до коронавірусної хвороби не було.

Те, що дані симптоми проявляються у пацієнтів, в яких коронавірусна хвороба протікала в легкій формі, викликає занепокоєння вчених.

Адже атрофія деяких ділянок людського мозку – це прямий шлях до різноманітних небезпечних захворювань. В майбутньому в таких людей може розвинутися хвороба Паркінсона, Альцгеймера, і шизофренія.

Схожі статті

Дієтологи назвали найкорисніший сніданок – таку смакоту їдять Тіна Кароль та Катерина Осадча

Сьогодні ми поділимось з вами, чому ж не варто пропускати сніданок, а також розповімо про найкорисніші продукти, що допоможуть підтримувати тіло в тонусі протягом усього дня.

Аніта Луценко розповіла, як зменшити талію і схуднути в руках: найефективніші вправи цієї весни

Відома спортсменка та тренерка Аніта Луценко в особистому фотоблозі поділилась ефективними порадами щодо схуднення. Сьогодні ми розповімо про найкращі вправи, що стали трендом цієї весни.

В рази корисніша за звичайну крупу: рецепт каші із зеленої гречки для тих, хто піклується про здоров’я

А чи знали ви, що гречка здатна зміцнювати імунітет та є найкориснішою крупою, яка насичена великою кількістю поживних речовин? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості зеленої гречки.

Як покращити стан шкіри без косметолога в домашніх умовах: 5 простих способів, про які ви точно не знали

Сьогодні ми поділимось з вами корисними порадами, що допоможуть покращити стан вашої шкіри в домашніх умовах. Дотримуючись цих простих правил, послуги косметологів вам не знадобляться.