Вершини, підкоривши які, ви втратите дар мови

Карпати – величні гори України, підкоривши які отримаєте неймовірної краси пейзажі.

Карпати – гори, які подарують мандрівникам не лише довгий і місцями небезпечний шлях до вершин, а й нагородять неймовірними краєвидами і можливістю торкнутися хмар.

Екскурсію карпатськими вершинами можна розпочати з Чорногірського хребта і Мармаросів. Двотисячники Чорногірського хребта ми вже підкорили. Тепер настав час помилуватися пейзажами з гір Мармаросів.

Самі Мармароси – гірський масив у Східних Карпатах, основна частина якого розташована на території сусідньої Румунії. На території Україні можна піднятися лише на кілька вершин. Тут розташовані Чивчини та Рахівські гори, які ще називають Гуцульськими Альпами. Своїми крутими схолами та полонинами вони і справді нагадують Альпи.  Мармароси – це про червону руту, отари овець, ведмедів у лісах і запаморочливі краєвиди.

Мармароси
Мармароси

Найвищою точкою масиву і кордону України є гора Піп Іван Мармароський, висота якого 1936 метрів. Це гора з крутими схилами, скелястими виступами та гострими хребтами.

Піп Іван Мармароський
Піп Іван Мармароський

Цікаво те, що у Карпатах є чотири гори з однаковими назвами. Це Піп Іван, один Чорногірський і олин Мармароський. І два Петроси, Чорногірський двотисячник і на кордоні з Румунією висотою 1780 метрів. Чому так сталося? Існує версія, що топографи випадково нанесли на карту дві однакові вершини. З того часу для туристів важливою є територіальна ідентифікація і не аби яка уважність під час планування маршруту.

З вершини Берлибашка відкривається незвичний вид на Піп Іван Мармароський. До вершини веде стрімка стежка. А якщо заночувати на полонині Лисича, з гори можна помилуватися неймовірним сходом або заходом сонця.

гора Берлибашка
гора Берлибашка

Поруч з Берлибашкою розташована вкрита альпійською рослинністю вершина Петрос. Ця гора нижча, ніж її тезка на масиві Чорногори, але від цього не менш вражаюча.

Хоча гори на Мармаросах не такі високі, як на Чорногорі, тут є і свої цікавинки, що ваблять туристів. У цьому регіоні знаходиться найвищий каскадний водоспад в Українських Карпатах. Його висота 26 метрів і розташований він на річці Ялин на висоті 1050 метрів. Щоб побачити це водоспад треба зайти в ліс.

Ялинський водоспад
Ялинський водоспад

Ще однією цікавинкою вважається криваве озеро. З кров’ю озеро немає нічого спільного, як можна було подумати. Таке забарвлення вода отримує завдяки камінню на ді і червоним водорослям.

Найдивніше те, що не до кінця знаючи Батьківщину ми рвемося за кордон.

Схожі статті

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?

Відома іспанська акторка показала фото своєї доньки, батьком якої є її рідний син: як таке можливо?

Акторка показала фото однорічної доньки та зауважила, що вона цілковита копія свого батька. Подробиці історії читайте у матеріалі порталу Сенсація.