Новий законопроєкт про мобілізацію: хто має право на відстрочку, електронні повістки та що буде з ухилянтами

Український уряд вніс новий законопроєкт до Ради, який стосується мобілізації, обмежень по відношенню до ухилянтів та відстрочки. Детальніше в нашому матеріалі.

26 грудня стало відомо про внесення кардинальних змін у правила мобілізації та проходження військової служби, а також ротації, відстрочки та відпустки для українських захисників. Законопроєкт очікує розгляду, але вже наробив немало гаміру серед українського населення.

Основні тези у новому законопроєкті щодо мобілізації

Новий законопроєкт про мобілізацію
  • зміна призовного віку з 27 років до 25;
  • скасування обмеженої придатності з переліку висновків медичної комісії;
  • виключення з видів військової служби строкової служби;
  • обмеження у правах громадян України, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби (мова йде про надання водійських прав, пільг, державної допомоги, заміна документів, виїзд за кордон, тощо)
  • уповноваження працівників поліції України брати участь у заходах мобілізації;

У проєкті також йдеться про трансформацію мобілізаційних заходів. Наприклад, пропонується запровадити систему через електронний кабінет резервіста чи військовозобов’язаного. Також пропонується надсилати повістки на електронну пошту.

Примітно, що дана пропозиція поступає до уряду вже далеко не вперше, але не отримує схвалення ще раз нежиттєздатність. Раніше неодноразово повідомлялося, що повістки не будуть надходити через Дію.

Варто відмітити, що законопроєкт ще не розглядали. Тому очікується, що в нього будуть вноситися правки, а деякі пункти взагалі можуть бути виключені.

Нагадуємо, що раніше в уряді неодноразово обговорювали необхідність скасувати висновки медичної комісії щодо придатності до військової служби у зв’язку з корупційними скандалами у місцевих центрах комплектування. За попередніми даними, планувалося запросити призовників з відстрочкою на комісію ще раз, аби підтвердити медичні показання.

Також деякі країни Європейського союзу вже відгукнулися на прохання України та заявили, що будуть готові повернути військовозобов’язаних чоловіків на їх батьківщину.

Схожі статті

Їй вже 42: як склалася доля і як сьогодні виглядає українська дівчинка-мауглі Оксана Малая (ФОТО)

Свого часу історія знаменитої дівчинки-Мауглі вразила всю країну, а обличчя героїні тисячі сюжетів знали абсолютно всі. Що з нею стало після отримання такої слави?

Народила в 11 і в 14: як склалася доля наймолодшої мами України та як сьогодні виглядають її діти (ФОТО)

20 років тому Надія Гнатюк стала наймолодшою матір'ю в країні. Дівчина народила малюка в 11 і одразу ж стала знаменитістю на батьківщині. Як вона поживає зараз?

Їм скоро буде по 8 років: як склалася доля і як сьогодні виглядають одеські п’ятернята та їхня мама (ФОТО)

2016 року в мережі прогриміла новина про те, що в Одесі жінка народила 5 дітей. Про неї знімали безліч сюжетів, писали на різних платформах, але щастя йшло за руку з бідою.

У Kyivstar стався збій. Компанія прокоментувала несправності і розповіла, як налагодити звʼязок та інтернет

Представники оператора "Київстар" офіційно повідомили про масштабний збій у системі та розповіли, як можна обійти його і налагодити у телефоні зв'язок.

Водії, будьте пильними: змінилося важливе правило дорожнього руху в Україні. Що тепер під забороною?

На жаль, багато керманичів нехтують правилами зупинки свого авто. Вони не замислюються над тим, що невірно припаркований автомобіль створюватиме перешкоди іншим учасникам дорожнього руху

Ідеальний відпочинок на Черкащині, про який досі мовчить Андрій Бєдняков: чим унікальний Буцький каньйон?

Україна – це країна сюрпризів та справжніх природних скарбів. Вона має в собі стільки незвіданих вершин, озер, гір, морів та краєвидів, що навіть страшно уявити. І з кожним роком велич та краса України росте.