Categories Здоров’я

Як розпізнати небезпечну родимку

Меланома - злоякісна пухлина шкіри, яка може ховатись за звичайними родимками. Тому дуже важливо уміти відразу їх розпізнати і почати лікування.

Що таке родимки і звідки вони беруться 

Слово родимка – загальнонародне. У медицині таке явище називається невус – новоутворення шкіри. Їх найбільша небезпека полягає у тому, що вони можуть перерости у таку страшну хворобу як рак. Такі родимки можуть бути як вродженими, так і набутими протягом життя. Вони можуть рости, кровоточити при травмуванні, гноїтись і запалюватись. Або взагалі перерости в пухлину шкіри.  

Утворення родимки на шкірі людини відбувається під впливом пігментної речовини меланіну. Спочатку вони можуть зовсім маленькими, але згодом збільшитись в розмірі. Кількість їх також збільшується. Це зазвичай відбувається під дією гормонів. Наприклад, фахівці дослідили, що у період вагітності у жінок збільшується кількість родимок на тілі. Однак, є ще багато теорій цьому явищу.  

Родимки

Які родимки є небезпечними 

Небезпечними вважаються папіломи, кератоми, фіброми. Їх не можна видаляти, якщо вони підносяться над рівнем шкіри. Інколи, такі родимки ще називають родимими плямами. Якщо вони заважають естетично або приносять незручності, то родимки будуть видаляти лазером. В інших випадках тривожити їх не потрібно.  

Як визначити меланому в домашніх умовах 

Якщо родимка значно збільшилась в розмірах – варто звернути на це увагу. Зверніться до лікаря, щоб він підтвердив або спростував теорію. До того ж, потрібно буде здати аналізи, які покажуть, чи це меланома. Лікарі радять видаляти невідомі новоутроврення, однак останнє слово за пацієнтами.  

До того ж, лікарі радять менше часу проводити на сонці, адже воно агресивно діє на шкіру. Особливо, це стосується людей, які схильні до такої хвороби.  

Share