|
24.11.2020 06:50

Лікарі назвали найкорисніший для серця режим сну

Вчені проаналізували дані майже півмільйона людей.

Лікарі радять спати не менше 7-8 годин на день, і не даремно. Виявляється, здоровий сон і серцева недостатність пов’язані. До такого висновку дійшли медики.

Результати дослідження були опубліковані у флагманському журналі “Американської асоціації серця” Circulation.

В ході дослідження було проаналізовано дані 408802 людей віком 37-73 років, зібрані за 2006-2010 роки. Виявилося, що у дорослих з найбільш здоровим режимом сну ризик серцевої недостатності був на 42% нижчим, незалежно від інших факторів ризику.

Під здоровим сном мається на увазі 7-8 годин сну, відсутність безсоння, хропіння або надмірної денної сонливості. Експерти стверджують, що проблеми зі сном можуть грати роль в розвитку серцевої недостатності. Вчені зафіксували 5221 випадок серцевої недостатності, що розвинулася на 10 років спостережень. У постраждалих від цієї недуги аналізували якість сну і загальний режим сну.

У підсумку пацієнтів розбили на групи в залежності від тривалості сну: короткий (менше 7 годин на добу), рекомендований (7-8 годин в день) і тривалий (9 годин і більше на добу). Таким чином, найбільш здоровий режим сну давав зниження ризику розвитку серцевої недостатності на 42%. Виявилося, що ризик знижувався на 8% у “жайворонків”, на 12% – у людей, які сплять по 7-8 годин, на 17% – при відсутності безсоння і на 34% – при відсутності денної сонливості.