Рубрики: Цікаве
26.09.2024 10:02

Кохання чи хвороблива залежність? Психологи назвали 3 критерії, які свідчать про нездорові стосунки

Закохані люди обожнюють одна одного та проводити час разом. Але іноді замість любові один чи обоє в парі відчувають нездорову прив'язаність. Як вчасно усвідомити наявність проблеми?
Поділитися

Коли людина закохується, то відчуває прилив енергії, щастя, ентузіазму. Проте іноді прекрасне відчуття любові може перетворитися у дещо інше, зовсім безрадісне — хворобливу залежність. Важливо вчасно помічати це не лише у своєму партнері, а також у собі. Коли у людини замість чистого та світлого почуття кохання формується залежність, щастя у таких стосунках зникає. А визначити це допоможуть ознаки, на які найчастіше звертають увагу сімейні психологи.

Постійний страх втратити партнера

Коли людина знаходиться у здорових стосунках та просто кохає, вона насолоджується часом, проведеним з партнером, але не боїться залишатися на самоті та мати різні хобі. Хвороблива залежність завжди тісно зв’язана з відчуттям страху втратити людину. Намагаючись зберегти стосунки, людина може поступатися своїми принципами чи вдаватися до токсичної поведінки.

Психологи розповіли, як визначити, чи дійсно стосунки дарують радість

При цьому труднощі та дискусії, які є невіддільною частиною будь-яких стосунків, людина, яка відчуває залежність, сприймає дуже гостро. Вона завжди вбачає в них ризик розставання, хоч для цього може не бути ніяких причин. Зазвичай така поведінка походить від невпевненості у собі та низькій самооцінці. Тому для здорових стосунків потрібно виправити у собі ці недоліки.

Зверніть увагу на втрату індивідуальності

У здорових стосунках партнери можуть залишатися собою, зберігати свої інтереси та власне коло спілкування, яке може перетинатися чи існувати окремо від спільного. Якщо ж ви бачите, що ваше життя обертається навколо вашого партнера, то це може бути сигналом залежності. Аналогічні прояви треба помічати в собі. Постійне прагнення бути поруч з партнером — це не сильна любов, а просто небажання залишитися наодинці або патологічний страх самотності.

Психологи розповіли, як розрізнити кохання та хворобливу залежність

Емоційне виснаження

Гармонійні взаємини дарують кожному в парі натхнення та радість, бажання ставати кращим. Якщо після спілкування з партнером зазвичай залишаються втома, смуток, чи апатія, то це прояви невдоволеності стосунками. Можливо, ви постійно віддаєте більше, ніж отримуєте, а думки про розставання відкидаєте саме через прояви нездорової залежності від партнера.

Пам’ятайте, що кохання — не тільки пристрасть та романтика, а також взаємна підтримка та відчуття свободи. Важливо також вміти обговорювати всі труднощі та непорозуміння, щоб не накопичувати їх. А якщо стало очевидним, що стосунки не складаються, хоча ви намагаєтеся взаємно викладатися в них, тоді не варто триматися за те, що не працює. Такими діями ви ізолюєте себе від щастя, яке може зустрітися кожному з пари після завершення цих взаємин.