Рубрики: Здоров’я
11.10.2024 12:14

Спорт не допоможе: тренери пояснили, чому гарна фігура у 80% залежить від харчування — “дієта” для преса

Години активних тренувань, постійне виснаження, а мірна стрічка та ваги показують у кращому випадку ті ж числа. Чому не вдається прибрати зайві кілограми та чи дійсно важливий спорт?
Поділитися

Багато людей, якщо не переважна більшість, впевнені, що спорт — це основний шлях до тіла їхньої мрії. Але досягнути бажаного виключно тренуваннями практично неможливо. Причина не у вашій генетиці, не у неправильному підборі активності, а у раціоні. Чи змінили ви його, як тільки почали займатися спортом? Він став здоровішим чи ви нагороджуєте себе смаколиком за те, що виконали потрібну кількість вправ та повторів?

Запам’ятайте, 80% результату під час схуднення забезпечує саме дієта. Це пов’язано з тим, що для спалювання жиру необхідно створювати дефіцит калорій. Це можна досягнути двома способами: підвищенням фізичної активності та зниженням калорійності продуктів. Але щоб перший варіант був достатньо ефективним, вам доведеться годинами бігати або не виходити зі спортзалу. А це не лише виснажливо, але й шкідливо.

До спорту треба підходити обережно та плавно, особливо зі значною зайвою вагою та розтренованістю

Тому дефіцит калорій у першу чергу створюється коригуванням раціону. Важливо коригувати його не тимчасово, а постійно. Тимчасова дієта принесе тимчасовий результат. Якщо ж після досягнення бажаного ви повернетеся до попередніх гастрономічних звичок, то вага частково чи навіть повністю повернеться. А якщо ви будете тішити себе смаколиками за спорт, тоді не схуднете, а тільки наберете додаткових кілограмів.

То невже фізичні вправи непотрібні? Зовсім ні. Просто у схудненні вони відіграють лише 20% ролі. З їхньою допомогою можна зберегти уже наявні мускули, бо при дефіциті калорії саме м’язову, а не жирову тканину, організм використовує першою. Також тренування допоможуть швидше досягнути бажаного результату. Але потрібно діяти без фанатизму: 2-4 кг на місяць, щоб не нашкодити організму та дозволити шкірі адаптуватися.

Від того, що ви споживаєте, залежить не лише схуднення, але й підтримання ваги в нормі

А ось де спорт вирішує багато, так це під час нарощування м’язової маси та для зміцнення тіла. Звісно, правильне харчування важливе і в цьому випадку. Але збільшити мускули навіть найздоровішою дієтою неможливо, тому без тренувань не обійтися.