Святвечір 6 січня 2021 року: традиції, що можна та чого не можна робити в цей день

6 січня у православних християн настає Святий Вечір, останній день Різдвяного посту.

6 січня господарі завершують останні приготування до найбільшого свята – Різдва. Цього дня господині готують 12 пісних страв на Святвечір.

У переддень Різдва православні християни дотримуються особливо суворого посту. За народними віруваннями, цього дня не можна нічого їсти аж до появи на небі вечірньої зірки, яка свого часу сповістила волхвів про народження Спасителя. Батьки самі не їдять нічого, а от дітям дають їсти лише в обід і лише тому, що їм не можна довго терпіти голод.

Зазвичай цього дня увечері вся родина збирається за столом. Вважається, що цього дня до помешкання збираються душі померлих. Для яких обов’язково залишають місце і кладуть миску з кутею та ложку.

Так само робили, якщо за столом збиралася непарна кількість людей. Адже за повір’ями обов’язково за столом мала бути присутньою парна кількість.

Самі ж господарі з появою першої зірки годували спершу худобу, а вже потім самі сідали за стіл. Традиційно, на столі мали бути головні страви свята – кутя та узвар. Крім цього могли бути присутніми й борщ з грибами, вареники з капустою або картоплею, уха, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна риба, тушкована капуста, квасоля, пиріжки, пончики та коржики.

Страви, які готували на Святвечір
Страви, які готували на Святвечір

Під час вечері молоді хлопці та дівчата не повинні були сидіти по кутах столу, аби на наступний рік не залишитися без пари.

Так само не можна було виходити з-за столу або з дому під час святкової вечері. Вважалося, якщо порушити цю заборону, то можна було впустити в дім нечисту силу. Також, аби вберегтися від злих сил, господині клали по кутках столу голівки часнику.

Також існувала заборона на довгі та постійні розмови під час святкового застілля.

Традиційно, не можна було запивати страви водою, лише узваром. Батьки говорили, якщо хлопець хоче вирости справжнім козаком і не боятися труднощів. Він обов’язково має терпіти спрагу. Якщо вдасться, то після цього йому не страшні жодні труднощі та випробування і житті.

Кутя і узвар - головні страви
Кутя і узвар – головні страви

Вважалося, що цього дня потрібно було пробачити всіх ворогів. Крім того, напередодні свята треба було повернути всі борги, інакше весь наступний рік можна було прожити у борг.

Не можна було цього дня скупитися та зустрічати свято у чорному або старому одязі, інакше весь рік буде сповнений труднощів. За народними повір’ями, цього дня обов’язково потрібно одягнути щось нове або один з елементів одягу білого кольору.

Не радили на Святий Вечір іти далеко від дому. Наші пращури вірили, якщо зустріти Святий Вечір далеко від дому, то ця людина весь рік блукатиме.

Аби залучити у дім на весь рік благополуччя та удачу, у навечір’я Різдва Христового прийнято запалювати в будинку свічки або розтоплювати камін.

Не забували цього дня і про родичів. Племінники, хрещені та онуки носили родичам вечерю. В обмін на принесені страви діти отримували ласощі, гроші або теж вечерю, яку приносили додому.

Цього вечора дозволялися ворожіння. При чому ворожили не лише молоді дівчата і парубки, а й літні люди.

Ворожіння
Ворожіння

Цього дня пращури дивилися також і за небом. Якщо на Святвечір небо було всіяне зірками, то це віщувало багатий врожай.

Гарною прикметою було побачити падаючу зірку, а якщо на неї ще й загадати бажання, то воно мало обов’язково здійснитися.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.