Посівалки на Старий Новий рік 2021: найкращі засівалки та щедрівки для дітей і дорослих

На Старий Новий рік діти та дорослі вітають один одного посівалками.

У ніч з 13 на 14 січня українці святкують Новий рік за старим стилем, або, як його називають в народі, Старий Новий рік. Разом з цим на ці дати припадають ще два свята, які беруть початок з язичництва – Маланки і Василя, які припадають на 13 та 14 січня відповідно.

Цими днями не лише святкують початок нового року, а й вшановують святих Меланку та Василя, а носії цих імен відзначають іменини.

Саме у ці святкові дні до сусідів, родичів та знайомих першими приходять хлопці та парубки. Вони засівають помешкання зерном, співаючи при цьому обрядові пісні-посівалки та розповідаючи вітальні вірші.

Вважалося, що чоловік, який першим зайде до будинку, принесе щастя на весь наступний рік. Тому господарі з нетерпінням чекали чаме чоловіків-засівальників.

Вони можуть бути як довгими, так і короткими. Проте звичними є скорочені варіанти добре відомих посівалок. При чому співають їх як діти, так і дорослі.

Однією з найвідоміших посівалок на Старий Новий рік є наведений нижче засівальний вірш “Сію, сію, посіваю”:

Сію, сію, посіваю. З Новим роком Вас вітаю.
Хай завжди Вам щастя ллється,
Хай добро в сім’ї ведеться,
Хай здоров’я з Вами буде,
Хай вас друзі не забудуть.
Хай кутя була багата,
Щоб весело і щасливо
провели Йорданські Свята.

Окрім обрядових пісень, на Маланки та Василя співали також і релігійні пісні, які називалися “щедрівками”. На відміну від колядок, які частіше виконували хлопці, “щедрували” більше дівчата. Хоча теж існували і хлоп’ячі та чоловічі ватаги.

Щедрівки більше співалися саме на Щедрий вечір і вважалося, що разом з піснею, у дім приходять щастя, благополуччя і радість. При цьому в одну хату могло заходити за один вечір кілька гуртів щедрувальників і всіх треба було впустити, вислухати й обдарувати.

Щедрувальники
Щедрувальники

Незважаючи на це, серед пращурів вважалося, що треба щедрувальників, так само як і  колядників, треба добре зустріти, аби все бажане затрималося в оселі на весь наступний рік.

Одним з обрядів, які виконували щедрувальники було водіння Кози. При цьому, просто так впустити в дім щедрувальників не можна було. Мала відбутися ціла розмова між ватагою та господарями оселі.

Найвідомішою щедрівкою є “Щедрик-щедрик-щедрівочка”, яку виконують і діти, і дорослі.

spot_img

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.