31 січня 2021 – яке сьогодні свято: що можна та чого не можна робити в цей день

31 січня - останній день першого місяці нового року. У цей день віряни вшановують пам'ять Олександрійських єпископів Афанасія та Кирила.

В останні дні січня наші пращури зазвичай готувалися до приходу весни і вдавалися до різних обрядів, аби захистити себе, родину та помешкання від нечистої сили. У цей день пращури виготовляли обереги й проводили різноманітні обряди, аби убезпечити себе від злих сил.

Зокрема, 31 січня віряни вшановували святителів Олександрійських Афанасія (Опанаса, Панаса) та Кирила. Цей день у народі ще називали “ломиніс” або “Афанасій-ломиніс”. Така назва закріпилася не випадково, адже у цей день зазвичай були найсильніші морози.

31 січня вшановують святителя Афанасія
31 січня вшановують святителя Афанасія

31 січня іменини святкують Олександри, Панаси, Володимири, Дмитри, Євгени, Омеляни, Єфреми, Іларіони, Кирили, Ксенії, Максими, Марії, Михайли, Миколи та Сергії.

Цього дня, за давніми віруваннями, позбавлялися від нечистої сили. Окрім вже відомих засобів, наші предки в останній день січня зашивали в хустинку чортополох. Цей оберіг, який допомагав мандрівникам в дорозі та захищав від злого ока, наші предки завжди носили з собою в кишені.

За народними віруваннями цього дня не можна було хрестити хлопчиків. аби не позбавити їх енергії та не накликати чоловіче безсилля.

Обереги від злих сил
Обереги від злих сил

Крім того, у день святителів Афанасія та Кирила не бажано було викидати сміття після заходу сонця, а також вирушати у ліс чи на риболовлю.

Звісно, як і у будь-який день, 31 січня не можна було лихословити, сваритися та лаятися.

Аби уникнути сварок і скандалів, у цей день не радили переїжджати у нове помешкання. Також особливо забобонні люди намагалися 31 січня не виходити з дому після заходу сонця без зайвої необхідності. Вважалося, що цього дня можна ненароком зустрітися з нечистою силою.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.