Церковне свято 26 жовтня: що можна і не можна робити на день Іверської ікони – традиції, прикмети

Сьогодні весь православний світ вшановує образ Діви Марії. Чудесна ікона рятувала людей від напастей та, що найдивовижніше - вона з початку своєї появи не покидали Святу Гору Афон. Тисячі вірян щороку йдуть подивитися на Богородицю до неї, але лише 26 жовтня, вона дає чудесну силу всім, хто її згадає.

Історія Іверської ікони бере свій початок не раніше 16 сторіччя. Її створення настільки оповите таємницею та містикою, що навіть не збереглися писемні джерела про майстра чи місце написання. Є легенда, що у 9 сторіччі віряни вирішили у морі заховати образ Богородиці, адже злісні іконоборці знищували всі творіння православних художників. Та Іверську ікону побачили служителі монастиря. Дивовижний вогонь виніс з води образ Діви Марії, а Преподобний Гавриїл Святогорець отримав від Бога уві сні вказівку: пройти по воді та забрали святиню.

Церковне свято 26 жовтня

Що можна робити 26 жовтня?

Сьогодні слід помолитися перед образом Богородиці. Просити потрібно не про матеріальне: гроші, машини, одяг, а про духовне. Звертайтеся до Пречистої і нехай вона дасть вам сил, наснаги, любові й щирості у серці вашому. Аби бути почутим, направте свою молитву вранці та ввечері перед сном.

Не забудьте, що 26 жовтня можна працювати, але перед будь-якими починаннями слід попросити благословення у Небес.

Яку молитву читати сьогодні?

Молитви до Матері Божої 26 жовтня поділяються на вранішню та вечірню. Після сну, коли думки ще чисті, промовте такі рядки:

Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою, благословенна Ти між жонами, благословен плід утроби Твоєї, бо Ти Спаса народила душ наших. Під Твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитов наших в час журби не відкинь, але з біди визволяй, Пресвята Богородице, спаси нас.

Ввечері, як втома буде вас вгамовувати, станьте перед іконою та щиро читайте таку молитву:

Пресвята Вседіво, Мати Христа Бога нашого, принеси нашу молитву Синові Твоєму і Богу нашому, щоб Він спас через Тебе душі наші. Благого Царя Благая Мати, Пречиста і Благословенна Богородице Маріє! Милість Сина Твого і Бога нашого вилий на мою грішну душу і Твоїми молитвами настав мене на діяння благі, щоб останок мого життя я прожив без гріха і через Тебе рай знайшов, Богородице Діво, єдина Чиста і Благословенна. Під Твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитов наших в час журби не відкинь, але з біди визволяй нас, Єдина Чиста і Благословенна.
Пресвята Богородице, спаси нас.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.