Церковне свято 3 лютого: що можна і не можна робити на Макар’єв день – традиції та прикмети

Сьогоднішній день дарує здоров'я та наснаги всім, а ще покаже якою буде весна. Також вважається, що 3 лютого можна отримати відповіді на всі свої питання.

Макар-весновказівник. Цей святий здавна шанувався у народі. Його знали, як чоловіка, що мав гарний діалог із Всевишнім. Він був відлюдником, але нікому не відмовляв у порадах. Також відомим Макарій був завдяки своєму дару зцілення.

Святий Стефан (Степан)
Церковне свято 3 лютого

3 лютого наші пращури замислювалися про здоров’я. Вранці жінки йшли до знахарок за різнотрав’ям, аби останній холодний місяць не вдарив по самопочуттю. Сьогодні особливих цілющих властивостей набуває малинове варення, мед. Ложку бджолиного дару слід з’їсти з ранку.

Дівчата ж проводили обряд краси: варили у лушпинні цибулі яйця та викотували по черзі обличчя, наче як на Великдень. Водою споліскували волосся. Обов’язково при цьому примовляли:

Лук просить яйце на Великдень,
А мені здоров’я, успіхів і натхнень,
Краса на обличчя,
Слави й величчя.
Ключ, замок, язик. Амінь.

Перед трапезою традиційно зверталися до Всевишнього з такою молитвою:

Благослови, душе моя, Господа, і не забувай за всі добродійства Його! Всі провини твої Він прощає, всі недуги твої оздоровляє. Від могили життя твоє Він визволяє, Він милістю та милосердям тебе коронує.

Господи, вислухай молитву мою, і благання моє нехай дійде до Тебе! Помилуй мене, Господи, – я ж бо слабий, оздоров мене, Господи, бо тремтять мої кості, і душа моя сильно стривожена … Гине тіло моє й моє серце, та Бог – скеля серця мого й моя доля навіки.

Я в ім’я Господа кличу: О Господи, визволи ж душу мою! Господь милостивий та справедливий, і наш Бог милосердний! Пильнує Господь недосвідчених, – став я недужий, та Він допоможе мені! Вернися, о душе моя, до свого відпочинку, бо Господь робить добре тобі, бо від смерті Ти визволяєш душу мою, від сльози моє око, ногу мою від спотикання. Я ходитиму перед обличчям Господнім на землях живих!

Господь очі живим відкриє, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних!

Господь любить тих, що бояться Його, що надію складають на милість Його!

Благословенний. Господь навіки. Амінь!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.