Яке церковне свято 11 вересня 2022: День Усікновення голови святого Іонна Хрестителя — традиції, прикмети

Яке церковне свято 11 вересня 2022 року? Сьогодні вшановуємо Усікновення голови святого Іонна Хрестителя, який присвятив своє життя служінню Всевишньому. 

11 вересня православна церква відзначає велике свято — день пам’яті страти Іоанна Хрестителя. Історія Іоанна відома навіть людям, далеким від церкви та релігії. Святий Іоанн Хреститель був одним з найближчих попередників Христа. Він передбачив прихід Месії на нашу Землю, був проповідником та допомагав охреститись тим, хто прийняв рішення покінчити з мирським життям та присвятити себе служінню Богу.

На святкуванні дня народження тогочасного правителя, царя Юдейського, Ірода, його пасербиця попросила віддати їй на блюді голову святого, як знак благодатності за її візит та танці для правителя. Ірод засмутився, оскільки поважав Іоанна та сам неодноразово звертався до нього за порадами. Але прохання виконав, бо не міг втратити лице перед сотнями своїх гостей. Переказують, що це сталося саме 11 вересня майже дві тисячі років назад, тому зараз саме цього дня шанується пам’ять святого християнина.

Яке церковне свято 11 вересня 2022 року: що можна і не можна робити?

Яке церковне свято 11 вересня 2022

День шанування пам’яті Іоанна Хрестителя є важливою подією для православних християн. Існують деякі заборони, яких варто дотримуватись, щоб не осквернити пам’ять святого. Тож 11 вересня забороняється подавати страви на блюді та різати ножем їжу округлої форми. Їсти м’ясо, рибу чи молочні продукти. Цього дня варто утриматися від веселощів та розваг, не пліткувати, не сваритися, не давати гроші у борг.

День Усікновення голови Іоанна Хрестителя варто провести у молитві, просячи Бога відпущення гріхів та дотримуватись посту.

Яке церковне свято 11 вересня 2022 року: як правильно молитися?

Яке церковне свято 11 вересня 2022

Святому Іоанну моляться за прощення гріховних діянь і настанову на правдивий шлях.

Святий Отче Наш! Да прости гріхи ти наші, бо вела нас думка лиха мирська. Да не отбави захисту Свого від нас, да подай же Боже наснаги, бо не відали ми розуму робити грішне. Да не отбави здоров’я. Амінь.

Надаємо, що 11 вересня іменини святкують лише люди з ім’ям Іван та Ян.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.