18 вересня: яке сьогодні народне свято і що заборонено робити за прикметами

18 вересня: яке сьогодні народне свято та наскільки ця подія важлива для православних християн? День вшанування пам'яті пророка Захарії, батька Іоанна Хрестителя.

Церковний календар на 18 вересня нагадує нам про важливе православне свято — День пам’яті пророка Захарії, батька відомого Іоанна Хрестителя. З Біблії нам відомо, що Захарія та його дружина Єлизавета багато років не могли мати дітей. Подружжя молилося та просило Бога подарувати їм немовля. Під час служіння у храмі, одного дня, перед пророком з’явився Архангел та сказав, що Всевишній виконає його прохання. Так і заявився на світ хлопчик, якого через декілька десятків років буде знати весь Єрусалим, як Іоанна Хреститителя, попередника Ісуса Христа.

18 вересня: яке сьогодні народне свято та чого не можна робити

18 вересня: яке сьогодні народне свято

У цей день забороняється пускати незнайомих людей у свою оселю, давати будь-які речі зі свого дому, позичати гроші та навіть ділитися продуктами. Жінкам потрібно зібрати волосся. Забороняється ходити у брудному, пом’ятому одягу. Новий та чистий одяг вдягається, як символ очищення від гріхів.

Прикмети та народні традиції на свято 18 вересня

18 вересня: яке сьогодні народне свято

Сьогодні наші пращури дотримувалися таких прикмет:

  • Якщо на деревах нав’язалося мало горобини — чекай сухої осені.
  • Швидко пожовкло листя на горобині — зима буде морозною.
  • Якщо тварини ховаються під дах, а при цьому ясне небо — погода швидко зіпсується.
  • Сонце у тумані — нові справи не слід починати
  • Побачили монети на перехресті — сплюньте через ліве плече, аби горя не знати
  • Побачили стаю птахів над собою — вірний знак вроків

Традиційно на свято 18 вересня влаштовували весілля, вважаючи пророка Захарію та його дружину покровителями сімейного добробуту. Поріг дверей та весь будинок замітався березовим вінком, щоб вигнати нечисту силу. Ця дата вважалась магічним та сприятливим днем дня проведення обрядів.

Святому пророку Захарії моляться, щоб позбавитись безшлюбності або безпліддя.

Нагадаємо, що у свято 18 вересня іменини відзначають люди з такими іменами:  Афанасій, Гліб, Давид, Єлизавета, Захар, Іраїда, Максим, Раїса, Федір. Не забудьте привітати їх зі святом!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.