Церковне свято 21 листопада 2022 року: що можна і не можна робити в День архангела Михаїла

Яке церковне свято відзначають православні віряни 21 листопада 2022 року? В цей день віряни відзначають велике церковне свято — Михайлів день. Дізнайтеся історію свята, що в цей день робили наші пращури, заборони, прикмети та іменини.

Яке сьогодні свято? В народно-християнському календарі 21 листопада відмічають велике свято — шанують архангела Михаїла. Інакше його ще називають Михайлів день, а в церкві Собором Архістратига Михаїла. Він є головнокомандуючим над небесними силами, вождь-воїн в боротьбі між добром та злом, переможець у битві з Сатаною.

День архангела Михаїла — останнє велике свято перед Різдвяним постом. Архангел Михаїл — наближений до Господа святий, янгол, який допомагає у мирських справах.

Церковне свято 21 листопада 2022 року — Михайлів день

Події, що передують цьому великому святу датуються 4 століттям. В Ієраполі мешкав християнин Архип, який виховував сліпу доньку. Архангел явився йому ві сні та сказав, аби той напоїв доньку водою зі струмка, який тече неподалік. Чоловік послухав Михаїла і сталося диво — донька прозріла. Вдячний Архип побудував храм на честь Михаїла за те, що той повернув дівчині зір.

Церковне свято 21 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Вранці на День архангела Михаїла в храмах правлять служби. Парафіяни ставлять свічки за упокій, моляться. Також можна замовляти панахиди та сорокаусти. На свято готують смачні та ситні страви, наприклад, холодець, та пригощають ними гостей, наїдаючись перед Різдвяним постом. В цей день необхідно роздавати милостиню, бути гостинним, робити добрі справи.
В цей день не можна займатися фізичною роботою, бо справ стане більше, мити голову, шити та прясти, сваритися з родичами, відмовляти в допомозі, розповідати хороші сни.

Яке церковне свято відзначають 21 листопада 2022 року

Церковне свято 21 листопада: прикмети на погоду

  • Вранці густий туман — буде тепла зима;
  • Ясна погода протягом дня — скоро будуть люті морози;
  • Пішов мокрий сніг — весна буде дощова;
  • Снігопад — чекай сніг на Великдень.

Нагадаємо, церковне свято 21 листопада 2022 року припадає на день Ангела Михайла, Альберта, Гаврила, Веремія, Марфи.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.