11 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити?

Релігійний літургійний календар східного обряду 11 листопада молитовно згадує святу преподобну мученицю Анастасію Римлянку, та преподобного Аврамія Затворника.

Жила свята преподобна мучениця Анастасія близько 250 року в Римі. Мала 20 років, коли її схопили римські воїни за те, що не приховувала своєї любові до Христа.

Передання описують, що свята відмовилася зректися віри і її підділи страшним тортурам: прив’язали до чотирьох палиць і били, а під нею розклали вогонь. Потім її прив’язали о колеса і потрощили кості. Та мужня дівчина і тоді не просила про змилування. Нарешті їй відрізали груби, обірвали нігті з рук і ніг, а далі ще і язик, бо не сказала за весь час знущань ні слова.

Зрештою, святу преподобну мученицю Анастасію вивели за місто і стяли мечем.

Її тіло похоронила Софія, яка й опікувалася Анастасією з дитинства.

День памяті преподобного Авраамія

Преподобний Аврамій жив близько 300 року. Був тим, хто добровільно заключив себе у печері і молився за спасіння грішників і світу.

Поблизу тієї місцевості, де перебував  було поселення поган, мешканці якого й слухати не хотіли про Христа і Євангелію. Місцевий єпископ, дізнавшись про праведника, прийшов до нього і під святим послухом наказав йому покинути життя на самоті, забрав його їз собою, висвятив на священника і відправив душпастирювати у те село.

Мешканці села побили Аврамія  і викинули за межі поселення. Але преподобний на рано знов стояв і проповідував. Тоді злостиві погани повторили свою кару та ще з більшою люттю, сподіваючись, що Аврамій вже не виживе. Але Бог дав йому сили і на цей раз.

Так преподобний три роки періодично терпів від мешканців побої і насмішки. А далі люди опам’яталися і  задумалися, яким то має бути святим цей чоловік і Хто дає йому сили отакі знущання терпіти. І почали люди горнутися до Аврамія.

Так згодом усе село перейшло у християнство. А преподобний Аврамій по якомусь часі знову перебрався у свою келію в печері.

Про це описав у своїх спогадах святий Єфрем Сирін, якого приятелем був преподобний Аврамій.

Іменини 11 листопада святкують Анастасія, Авраамій, Анна, Євген, Марія, Клавдій, Неон, Феоніла.

Народні погодні прикмети

  • Якщо йде сніг або дощ, то в день Архангела Михайла (21 листопада) буде відлига.
  • Низько рухаються хмари по небу – до похолодання.
  • Якщо вночі іній, то днем снігу не буде.
  • Голуби воркують – погода буде хороша.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.