14 грудня – що святкують: традиції, прикмети та заборони

14 грудня – 348-й день року за григоріанським календарем, до кінця року лишилося 17 днів.

14 грудня віддають шану Святому пророку Науму, який написав одну з книг Старого завіту. Він був одним з 12-ти малих пророків.

Святий Наум Грамотний - покровитель навчання
Святий Наум Грамотний – покровитель навчання

Люди вірили, що Наум є покровителем знань, розуму і доброчесності. Люди здавна вірили, що навчання цього дня даватиметься легко, а здобуті знання стануть в нагоді у подальшому житті.

У давні часи саме на Наумів день дітей відправляли на навчання, а у церкві служили молебень. Тоді ж у будинок запрошували «вчителя», роль яких виконували диякони.

До того ж у давні часи навчання у школах починалося у різний час. Одні діти йшли на навчання у вересні, інші – у серпні, а деякі –у грудні.

У заможних будинках до приходу «вчителя» розігрували справжній спектакль, під час якого вчителеві кланялися і просили навчити мудрості.

У давні часи мало хто міг собі дозволити віддати дитину на навчання. Особливу увагу цього дня приділяли снам, у яких снилася абетка. Люди їх тлумачили по-різному: для безграмотної людини такі сни означали клопоти і неприємності, а грамотній книги вміщували щастя і благополуччя.

Навчання у сільській школі
Навчання у сільській школі

У давнину було багато прикмет, пов’язаних з процесом навчання.

Пращури вважали, що під час навчання не можна їсти, оскільки є ризик з’ їсти все вивчене. Також не можна було залишати відкриту книгу, адже вірили, що таким чином можна забути все вивчене. А ще люди вірили, що пророк Наум зможе навчити будь-кого.

Саме цього дня у давнину відзначали професійне свято усіх педагогів, оскільки тоді ця професія вважалася найпрестижніших.

Цього дня батькам потрібно було молитися за успіхи дитини у навчанні. Також вважалося, що до порад, отриманих 14 грудня варто прислухатися, адже вони можуть бути використані у майбутньому.

14 грудня заборонялося подавати милостиню. Але якщо вже вирішили допомогти, то ні в якому разі не можна було дивитися прохачеві в очі. Також заборонялося виходити з дому у темний час доби.

Так само як і протягом цього місяця, 14 грудня наші предки слідкували за погодою та небом і поведінкою тварин.

Наприклад, предки знали, що якщо на небі переливаються зимові зірки, то слід чекати хуртовин.

А от глухий гавкіт собак свідчив про те, що наближається снігопад. І, відповідно, треба готуватися до весняних повеней.

Якщо цього дня дме північний вітер, то незабаром варять сильні морози.

А от тепла погода на 14 грудня свідчила про таку саму теплу зиму.

Пращури вважали, що сни, які сняться у ніч з 13 на 14 грудня є віщими. Тож їх треба було згадувати до найменших подробиць. Люди вірили, що нявкіт кішки вночі принесе в дім та родину щастя та добро.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.