Як склалася доля акторів фільму “Москва сльозам не вірить”: у кого кар’єра пішла вгору, а у кого – згасла

Кінокартина "Москва сльозам не вірить" вийшла на екрани у 1981 році, а за перипетіями в житті головних героїв стежила вся країна.

У фільмі долі героїв склалися досить щасливо, але чи так само було в житті? У головних героїнь Раїси Рязанової, Ірини Мурвайової та Віри Алентової все скалалося якнайкраще.  Раїса Рязанова та Ірина Муравйова досі знімаються в кіно. Однією з останніх їхніх робіт були, відповідно, ролі Ольги В’ячеславівни та мами Каті Пушкарьової у серіалі “Не родись вродливою”.

А от виконавців чоловічих ролей доля не пошкодувала.
Рудольф-Родіон Рачков, який зіграв московського ловеласа Юрія Васильєва у 90-х роках пережив часи незатребуваності у професії. До цього багато знімався у кіно і грав у театрі. Щоправда кіно підкорилося йому набагато краще і будучи випускником актор зіграв свою першу роль, яка була головною, у фільмі “Ловці губок”. Потім були ролі у “Журналісті”, “Летючій миші”, “Коней на переправі не міняють”, “Валентин і Валентина” та інші. Після важких 90-х Рудольф-Родіон Рачков разом з Юрієм Соломіним займалися театральною режесурою. У них було багато планів, але у головного ловеласа не витримало серце і він помер у 59 років.

Рудольф-Родіон Рачков у кінофільмі "Москва сльозам не вірить"
Рудольф-Родіон Рачков у кінофільмі “Москва сльозам не вірить”

Не надто щасливо склалося життя і у Бориса Сморчкова.  У кіноісторії він зіграв чоловіка Тосі, а в житті був таким сами зразковим сім’янином. Все професійне життя в нього пройшло на ролях другого плану. Актор грав у театрі “Современник”, але не зважаючи на приблизно 80 ролей, Борис Сморчков так і не став відомим. Актор помер у 2008 році, отримавши за пару років до цього власне житло. Йому було всього 63 роки.

Борис Сморчков
Борис Сморчков

Олександра Фатюшина, після ролі хокеїста-алкоголіка у “Москва сльозам не вірить”, довгий час сприймали лише так і ролей майже не пропонували. Він міг змінити амплуа, знявшись у стрічці “Службовий роман” Ельдара Рязанова, якби не травма ока і вихід з професії. Олександр Фатюшин зіграв багато ролей у кіно, але популярність, хоч і сумнівну, йому принесла саме роль хокеїста-алкоголіка Гуріна. У віці 52 років серце актора не витримало і він помер.

Олександр Фатюшин. Кадр з кінофільму "Москва сльозам не вірить"
Олександр Фатюшин. Кадр з кінофільму “Москва сльозам не вірить”

У Олега Табакова теж життя склалося не надто яскраво. У професійній кар’єрі йому пощастило набагато більше, ніж в особистому житті. Крім ролі Володимира, коханця Катерини, він також знявся у екранізації роману Олександра Дюма “Три мушкетери” у ролі французького короля Людовіка XIV. Роль, яку він зіграв у “Москва сльозам не вірить” відома Олегу табакову не з чуток. Свого часу в одруженого актора спалахнув роман з юною акторкою Мариною Зубіною, який тривав 12 років. Після такого довгого періоду актор наважився покинути сім’ю, але донька актора від першого шлюбу так і не зрозуміла цього вчинку і, навіть, не прийшла до Олега Табакова на похорон. Син актора від першого шлюбу пішов слідами батька і, зрештою, зміг пробачити зраду. Помер Олег Табаков у березні 2018 року у віці 82 років.

Олег Табаков
Олег Табаков

Володимир Басов зіграв у “Москва сльозам не вірить” роль Круглова, одного з завидних столичних женихів. Хоча роль була епізодичною, проте запам’яталася глядачам. Актор був тричі одружений, але ревнощі, якими супроводжувався кожен шлюб, довели чоловіка до чарки. В результаті чого другий інсульт, який Володимир Басов пережив у 64 роки, став для нього смертельним.

Володимир Басов
Володимир Басов

Як і у багатьох акторів фільму “Москва сльозам не вірить”, не обійшла лиха доля і одного з найхарихматичніших акторів – Олексія Баталова. Про його голос ходили легенди, а колеги радили лікарям давати пацієнтам слухати записи для швидшого одужання. До 40 років актор здобув звання народного артиста, активно знімався в кіно і грав в театрі, викладав у ВГІКу. До кінця життя Олексій Баталов прожив у шлюбі з однією єдиною жінкою – дружиною Гітаною. У подружжя народилася донька Марія, але стати повноцінною дівчинка не змогла через лікарську помилку. Зрештою, батьки зробили все можливе, аби дати єдиній доньці освіту. Дівчина самотужки видала власну книгу казок. ілюстрації до якої намалював сам актор.

Помер Олексій Баталов у віці 88 років.

Олексій Баталов
Олексій Баталов

За красивою картинкою фільму глядачі навіть не здогадувалися які внутрішні трагедії відбувалися в житті улюблених героїв. Саме ці трагедії і змусили чоловічий склад “Москви” піти на той світ.

Схожі статті