Безкоштовні пакети в АТБ і Варусі: чого чекати після 10 грудня та чи приберуть кульки в супермаркетах

З 10 грудня 2021 року в супермаркетах України вводяться обмеження на використання поліетиленових пакетів-майок, які є дуже популярними серед покупців. Зазвичай, саме в такі пакети пакуються овочі, фрукти, цукерки, горіхи та інші продукти, тож чого відтепер чекати клієнтам АТБ і Варуса?

В рамках боротьби з пластиком задля покращення екологічної ситуації в світі Україна вводить плату за звичайні целофанові пакети-майки, які до цього були безкоштовними у продуктових магазинах. Хоча насправді вони і раніше не були безкоштовними – їхня ціна входила у вартість середнього чеку. Однак тепер покупці будуть вимушені за кожен такий пакетик платити окремо.

Скільки коштуватимуть одноразові пакети

В проекті Мінекономіки пропонуються такі мінімальні ціни на різні види пластикових пакетів з товщиною стінок більше 50 мікрометрів:

  • без ручок і бокових складок – 2 гривні;
  • без ручок з боковими складками – 2,5 гривень;
  • з ручками без бокових складок – 2,5 гривень;
  • з ручками і боковими складками – 3 гривні.

Враховуючи, що це мінімальні ціни, будьте готові до того, що вони не остаточні. Скільки саме коштуватимуть одноразові пакети, вирішуватиме торгова мережа вже.

Що буде з безкоштовними пакетами в АТБ і Варусі
Що буде з безкоштовними пакетами в АТБ і Варусі

Які пакети будуть безкоштовними

Пропозиція про введення плати торкається не всі види упаковки. Так, безкоштовними можуть залишитися пакети без бокових складок шириною до 225 мм, у які пакуються риба і м’ясо, сипучі продукти та лід. При цьому їхня глибина не має перевищувати 34,5 см, а довжина – 4,5 см. Також мінімальні ціни не розповсюджуються на біорозкладні пакети.

Чого чекати покупцям АТБ і Варуса після 10 грудня

У великих українських мережах супермаркетів вже відреагували на нововведення у законодавстві. Так, в АТБ маленькі тонкі пакети для первинної упаковки залишаються в обороті до кінця 2022 року безкоштовними. На інші буде встановлена мінімальна ціна.

У Варусі наголошують, що хвилюватися через те, що пакети-майки повністю зникнуть з торгового залу, не варто. Ця мережа супермаркетів використовує надтонкі пакети товщиною до 15 мкм, обмежені розмірами, які на даний момент під заборону не підпадають.

Схожі статті

“Завжди у моєму серці” – Сергій Танчинець заговорив про нові стосунки та показав обраницю в Мережі

Кілька місяців тому Сергій Танчинець заявив про розлучення з дружиною Анною. У нещодавньому інтерв'ю чоловік вперше поділився деталями особистого життя і натякнув на новий роман.

Няньчить як рідну: 55-річна Надія Матвєєва розповіла про свою малечу, якій 4 з половиною роки (ФОТО)

Надія Матвєєва показала у соціальних мережах свою улюблену Семі, якій 4 з половиною роки: "Радію за людей, які відчувають щось подібне до своїх домашніх улюбленців".

“Пишу і реву”: 39-річний Віталій Козловський зізнався, чому йому довелося залишити кохану дружину та сина

Нещодавно у популярного українського співака народився первенець. Проте, вже зараз, чоловік вимушений покинути родину. Віталій повертається на передову, щоб продовжити військову службу.

“Як можна дарувати, а потім ділити” – Ексдружина Остапчука Горняк розповіла нові подробиці поділу майна

Конфлікт поділу майна шоумена Володимира Остапчука та його ексдружини, нотаріусині Христини Горняк триває. Днями Горняк розкрила нові подробиці сімейної драми.