Таємниці Стоунхенджу

Досі між дослідниками точаться суперечки навіщо у з-му тисячолітті до нашої ери збудували Стоунхендж.

Стоунхендж – комплекс з грубо обтесаних каменів висотою понад 30 м., або древній мегаліт, розташований недалеко від Лондона. Камені поставлені один на одного у вигляді концетричних, тобто таких, що сходяться да центру, кіл.

Спорудження Стоунхенджу почалося ще в кам’яному віці. З того часу спорудане один десяток разів перебудовувалася, про що свідчать археологічні розкопки, проведені поблизу пам’ятки. Археологи називають хенджами рівні місця, обнесені роввами та валалми.

Для будівництва пам’ятки камені привозилися ледь з усього регіону Уельс, де і розташований Стоунхендж.

Деякі дослідники вважають, що це була давня обсерваторія, деякі вважають Стоунхендж ледь чи не базою НЛО. То де правда? Спробуємо розібратися.

Існують також версії щодо того, що Стоунхендж будувався для визначення днів зимового і весняного сонцестояння і місячних затемнень. Ця версія піддається сумнівам хоча б через те, що не було сенсу будувати таку складну споруду, яка, по суті, функціонуватиме як календар.

Окрім цього, дослідники помітили, що кожен камінь Стоунхенджу розташований над підземним потоком і саме в тому місці, де ці потоки перетинаються. Тож як версію також розглядають споруду як місце сили, адже воно накопичує і зберігає енергію.

Стоунхендж
Стоунхендж

Також існує припущення, що Стоунхендж був святилищем і місцем кельтських поховань. Навколо споруди було знайдено десятки курганів й інших каменів, що наводить на думку про можливість такого застосування каменів.

Для вчених лишається загадкою навіщо ж було споруджено Стоунхендж іякими, зрештою, були його функції. Справа в тому, що поруч зі спорудою час від часу чулися якісь клацаючі звуки. Вони нагадували удак по каменю, який луною відбивався від інших. Існує небезпідставне припущення, що це через сильне магнітне поле. Вчені провели експеримент, в ході якого виявилося, що стрілка компаса завжди вказує в центр Стоунхенджу.

Окрім дослідників, Стоунхендж привертає увагу чисельних туристів, які приїжджають з усіх куточків планети. Причини відвідати пам’ятку у всіх різні. Хтось приїжджає подивитися на величезні камені, хтось цікавиться паранорамальними явищами у місцевості поблизу Стоунхенджа, а хтось – за гострими відчуттями.

Схожі статті

У короля Великобританії Чарльза III діагностували рак: подробиці з Букінгемського палацу

Декілька годин тому Букінгемський палац шокував заявою про стан здоров'я Монарха. У 75-річного короля Великобританії Чарльза ІІІ діагностували рак. Чому вирішили розкрити діагноз Монарха?

Скільки коштує хліб в різних країнах: по 25 гривень в Україні, по 6 доларів в Америці та по 5 злотих в Польщі

Хліб – завжди був головною стравою всюди, по всьому світу. Не дарма кажуть, "Хліб – усьому голова". І це дійсно так, бо це універсальний продукт, який можна їсти з будь-чим і залишитися ситим надовго.

Як навчалися діти під час Другої світової війни та якою була українська школа: спогади дітей війни

Часи Другої світової війни були складними для всього радянського простору, адже загарбники не шкодували нікого. Це було справжнє випробування для багатьох народів

Аліна Кабаєва знову вагітна, але батько поповненню не радий: що відомо про таємних дітей російського диктатора

За повідомленнями британських ЗМІ, російська гімнастка Аліна Кабаєва, якій приписують любовні стосунки з президентом рф путіним, знову вагітна.

Матір Гаррі Поттера Джоан Роулінг відповіла путіну, який намагався її “підкупити”: назвала президента росії вбивцею

Всесвітньо відома авторка серії романів "Harry Potter" Джоан Роулінг публічно відповіла Володимиру путіну та звинуватила його в убивствах.

Можливо не помер: новину про смерть Володимира Жириновського спростували, але шансів на одужання мало

Новина про смерть Володимира Жириновського виявилася вельми суперечливою. Деякі російські політики стверджують, що насправді лідер ЛДПР не помер.