Палац Кирила Розумовського в Батурині називають українським Версалем

Палац Кирила Розумовського, як і саме місто Батурин мав довгу історію з періодами злету і падінь.

Палац Кирила Розумовського став останнім палацом останнього гетьмана України. Будівля спершу мала стати помешканням гетьмана, а стала палацом графа. Таким змінам посприяли російські імператриці Єлизавета Петрівна, яка дала можливість відновити в Батурині гетьманство, і Катерина ІІ, яка цю можливість забрала, позбавивши таким чином Лівобережну Україну залишків автономії і скасувавши гетьманство. Вона ж усунула гетьмана Кирила Розумовського з посади гетьмана і заборонила йому в’їзд на Батьківщину.

Перший варіант палацу Кирила Розумовського з парковим комплексом побудував у 1803 році шотландський архітектор Чарльз Камерон, але графу так і не судилося в ньому пожити. Відповідно, оздоболювальні роботи в палаці так і не були завершені. Після смерті графа палацово-парковий комплекс перейшов у власність його сина Андрія, але хлопець проживав у Відні і не міг опікуватися будівлею. Згодом палац взагалі згорів. Є припущення, що це зробив управитель сина Кирила Розумовського, щоб приховати сліди крадіжок у палаці.

Близько 100 років палац і парк перебували у запустінні, але повернути його до життя не встиг і онук останнього гетьмана.

У ХХ столітті були спроби реставрувати палац і це дало змогу вберегти його від подальших руйнувань. Нове життя палацово-парковий комплекс отримав у 2009 році, реставрацією якого займалися меценати на чолі з тодішнім президентом України Віктором Ющенком. Це була 7 спроба відновити палац і саме вона увінчалася успіхом.

Під час реставрації палацового комплексу інтер’єри відновлювалися за малюнками Чарльза Камерона та прикладами внутрішнього оздоблення Царського Села та Павловська. Значна частина експонатів картинної галереї палацу-музею передала Львівська галерея. У колекції представлені портрети всіх гетьманів України, включно з Дорошенком, Многогрішним, Хмельницьким, Вишневецьким та іншими.

Палацово-парковий комплекс часто порівнюють з французькою резиденцією королів у Версалі саме через розмах комплексу, а займає він велику територію на краю Батурина.

Парковий комплекс біля палацу Кирила Розумовського
Парковий комплекс біля палацу Кирила Розумовського

До палацового комплексу входить сам палац, флігелі та домова церква. У самому палаці знімали кадри зустрічі Вакули з царицею з фільму «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Зараз у палаці відкрито музей гетьманства. Варто зазначити, що всі предмети інтер’єру належать графу Кирилові Розумовському.

Схожі статті

У короля Великобританії Чарльза III діагностували рак: подробиці з Букінгемського палацу

Декілька годин тому Букінгемський палац шокував заявою про стан здоров'я Монарха. У 75-річного короля Великобританії Чарльза ІІІ діагностували рак. Чому вирішили розкрити діагноз Монарха?

Скільки коштує хліб в різних країнах: по 25 гривень в Україні, по 6 доларів в Америці та по 5 злотих в Польщі

Хліб – завжди був головною стравою всюди, по всьому світу. Не дарма кажуть, "Хліб – усьому голова". І це дійсно так, бо це універсальний продукт, який можна їсти з будь-чим і залишитися ситим надовго.

Як навчалися діти під час Другої світової війни та якою була українська школа: спогади дітей війни

Часи Другої світової війни були складними для всього радянського простору, адже загарбники не шкодували нікого. Це було справжнє випробування для багатьох народів

Аліна Кабаєва знову вагітна, але батько поповненню не радий: що відомо про таємних дітей російського диктатора

За повідомленнями британських ЗМІ, російська гімнастка Аліна Кабаєва, якій приписують любовні стосунки з президентом рф путіним, знову вагітна.

Матір Гаррі Поттера Джоан Роулінг відповіла путіну, який намагався її “підкупити”: назвала президента росії вбивцею

Всесвітньо відома авторка серії романів "Harry Potter" Джоан Роулінг публічно відповіла Володимиру путіну та звинуватила його в убивствах.

Можливо не помер: новину про смерть Володимира Жириновського спростували, але шансів на одужання мало

Новина про смерть Володимира Жириновського виявилася вельми суперечливою. Деякі російські політики стверджують, що насправді лідер ЛДПР не помер.