Кому цього року дісталася Нобелівська премія з літератури

Нобелівська премія – найпрестижніша міжнародна нагорода. Вона вручається щороку за видатні наукові досягнення, винаходи та внесок у розвиток суспільства.

Нобелівську премію вручають з 1901 року з фізики, хімії, літератури, економіки, медицина або фізіологія та захист миру. Зауважимо, що розмір грошової премії переможців змінювався і цього року становить 1,1 млн доларів.

Для отримання Нобелівської премії кандидат в номінанти має відповідати ряду вимог: бути членом королівської академії, працювати на відповідних посадах і мати відповідні звання і зробити вагомий вклад у розвиток науки.

За історією, Нобелівська премія була заснована за заповітом Альфреда Нобеля. Вчений спершу склав заповіт на передачу коштів від своїх патентів на будівництво крематоріїв у великих містах. Але через неприйняття його позиції Папою Римським вчений написав новий заповіт, у якому наказав створити фонд, відсотки з діяльності якого видаватимуться у вигляді премії тим, хто впродовж попереднього року приніс найбільшу користь людству.

Цікаво, що Нобелівська премія за досягнення у галузі математики не вручається. За легендою, кохана Альфреда Нобеля вийшла заміж за математика, зрадивши вченого. Він, мабуть, таким чином вирішив помститися всім математикам за завдану йому образу.

Цього року Нобелівську премію вручають з 5 по 12 жовтня. 1 день тижня відповідає одній номінації. Сьогодні вручатимуть премію Миру, а в понеділок вручать Нобеля з економіки. Премію вже отримали  Роджер Пенроуз, Райнхард Генцель та Андреа Гез  у галузі фізики за дослідження чорних дір, Гарві Дж. Альтер, Майкл Хогтон і Чарльз М. Райс з фізіології, а француженка Еммануель Шарпентьє та американка Дженніфер А. Дудна поділять між собою грошову нагороду у галузі хімії.

Цьогорічного Нобеля з літератури отримала американська письменниця Луїза Глюк «за її безпомилковий поетичний голос, який своєю аскетичною красою робить існування індивідуума універсальним».

Луїза Глюк
Луїза Глюк

Першу збірку Луїза Глюк випустила 50 років тому. Відтоді письменниця видала ще 20 збірок поетичних та прозових творів. За збірку «Білий рис» у себе вдома Луїза отримала Пулітцерівську премію. Окрім неї вона отримувала й інші не менш престижні в Америці літературні нагороди. Окрім цього вона викладала літературу у всіх престижних навчальних закладах Сполучених Штатів Америки, що теж відповідає одній з вимог для отримання премії.

У зв’язку з пандемією коронавірусу організатори премії вирішили скасувати святковий бенкет, а премії лауреати отримають у себе вдома.

Схожі статті

“За 30 хвилин у мене була сукня”: американка вийшла заміж у лікарняних простирадлах прямо під час пологів

Чого тільки не трапляється у світі, ми постійно дивуємося дивовижним історіям людських життів. Сьогодні портал Сенсація розповіст про унікальне весілля у пологовому.

Індонезієць, не знаючи того, взяв за дружину чоловіка: як це можливо і як “наречена” змогла приховати обман?

Чоловік зміг обкрутити довкола носа не тільки закоханого, а й усю його родину. Правда спливла лише на 12 день після весілля та не на жарт вразила індонезійця.

Сіамські близнючки розповіли про їхні романи: одну приваблюють чоловіки, а друга в них не зацікавлена

19-річні Міа та Лія розуміють, що приватне життя має залишатися приватним. Але щоб незнайомці не турбували інших, вирішили розповісти про те, як це - бути сіамськими близнючками.

Родина стала відомою на весь світ та допомогла вченим: неймовірна історія “чоловіка-вовка” та його рідних

Подібні випадки були не одноразово зафіксовані в історії. Проте, це вперше, коли ген "волохатості" дістався декільком членам однієї родини.

Подружня пара під час ремонту знайшла скарб на власній кухні: сума грошей, що кардинально змінила їхнє життя

Ця знахідка з ніг на голову перевернула їх життя. Тепер, пара зможе завершити ремонт та віддати борги не чекаючи на наступну заробітну плату.

Справжня Рапунцель: українка встановила рекорд з найдовшого волосся у світі та розповіла, як доглядає за ним

Українка ніколи не відрізала своє волосся та дуже пишається своїм досягненням. Вона вважає, що це її родзинка, яка може надихати інших жінок.