Як навчалися діти під час Другої світової війни та якою була українська школа: спогади дітей війни

Часи Другої світової війни були складними для всього радянського простору, адже загарбники не шкодували нікого. Це було справжнє випробування для багатьох народів

Українська система освіти у часи Другої світової війни

На початку війни в Українській державі частина населення змогла евакуюватися, також вдалося вивезти деякі державні установи і матеріальні цінності. А на територіях які встигли захопити, йшли жорстокі бої з фашистськими загарбниками.

Початок війни припав на новий навчальний рік 1941-1942 років. Звісно,що навчальний рік планувався, але яким він буде, не знав ніхто. Дітей евакуювали завдяки оперативній групі вихованців, у склад якої входили педагоги шкільних і дошкільних закладів навчання.

п
Підвальні школи під час Другої світової

А університети евакуювали в інші країни, наприклад Харківський та Київський переїхали до Казахстану, один з Одеських університетів переїхав у Туркменістан, а Харківський педагогічний переїхав у Саратовську область. До того ж в педагогічних університетах урізали строк навчання до 3,5 років, для того, щоб вчителів ставало більше, тому що в умовах війни, на жаль, були загиблі. Через 3 роки ці університети випустили більше двох тисяч вчителів.

Шкільне обладнання, щоправда далеко не все необхідне, вдалося вивезти. Школи були перевезені до Вірменії, Грузії, Туркменістану, Казахстану, Узбекистану та Таджикістану. Якщо евакуйовані школи залишилися без вчителів, то Україна загальними зусиллями з державами, де знаходились ці школи, робила все можливе щоб запустити навчальний процес та розшукати вчителів. А школи яким вдалося евакуювати педагогічний колектив, завдяки зусиллям народних  комісаріатів, продовжували працювати на українській мові.

Стосовно навчального процесу на території України, то навчання в умовах жорстокої окупації вдалося запустити лише в деяких районах Донецької, Чернігівської та Сумської областей. Вони контролювалися представниками партизанських загонів. А в Одесі та Севастополі діти навчалися у бомбосховищах, це стосувалося школярів та маленьких дітей, які так само навчалися у садочках.

Д
Діти і батьки на фоні зруйнованої школи

Також в школах на окупованих територіях, які фашисти навмисно залишили цілими, загарбники запроваджували “свої” школи, де повністю викорінювалася українська мова та культура. Але деякі україномовні школи вдалося зберегти, одна така була на Станіславщині, де діти мали змогу  навчатися 7 років та вивчати звичні для себе українські предмети. Вчителів в такому заклади повністю утримувала громада. Але багато чого бракувало для повноцінного навчального процесу, тому що фінансування майже не було.

На момент навчального року у 1943-1944 роках 12.302 тисяч українських шкіл запрацювали, у цих школах налічувалось приблизно 1.770 млн учнів. Через рік, у 1944 -1945 роках запрацювало 26.458 тися шкіл і було 4.641 млн учнів.

Тож навчальні процеси проходили дуже складно, з випробовуваннями та великими втратами, але Українська освіта ніколи не припиняла своє існування і продовжувала виховувати нове, освічене покоління.

Схожі статті

У короля Великобританії Чарльза III діагностували рак: подробиці з Букінгемського палацу

Декілька годин тому Букінгемський палац шокував заявою про стан здоров'я Монарха. У 75-річного короля Великобританії Чарльза ІІІ діагностували рак. Чому вирішили розкрити діагноз Монарха?

Скільки коштує хліб в різних країнах: по 25 гривень в Україні, по 6 доларів в Америці та по 5 злотих в Польщі

Хліб – завжди був головною стравою всюди, по всьому світу. Не дарма кажуть, "Хліб – усьому голова". І це дійсно так, бо це універсальний продукт, який можна їсти з будь-чим і залишитися ситим надовго.

Аліна Кабаєва знову вагітна, але батько поповненню не радий: що відомо про таємних дітей російського диктатора

За повідомленнями британських ЗМІ, російська гімнастка Аліна Кабаєва, якій приписують любовні стосунки з президентом рф путіним, знову вагітна.

Матір Гаррі Поттера Джоан Роулінг відповіла путіну, який намагався її “підкупити”: назвала президента росії вбивцею

Всесвітньо відома авторка серії романів "Harry Potter" Джоан Роулінг публічно відповіла Володимиру путіну та звинуватила його в убивствах.

Можливо не помер: новину про смерть Володимира Жириновського спростували, але шансів на одужання мало

Новина про смерть Володимира Жириновського виявилася вельми суперечливою. Деякі російські політики стверджують, що насправді лідер ЛДПР не помер.

Помер Володимир Жириновський: через що головний прихильник “спецоперації” рф пішов на той світ

Помер Володимир Жириновський — відомий російський політик та лідер фракції ЛДПР, який мріяв захопити Україну та всю Європу. Він пішов на той світ 25 березня.