Особлива молитва на Святий Вечір: про що саме просили віряни у переддень Різдва

Православні християни вшановували Ісуса Христа не лише суворим постом, а й молитвами.

Переддень Різдва вважається особливим. Цього дня прийнято не лише просити вибачення у тих, кого скривдив, а й самому пробачати. Для цього існує кілька обрядів. Зокрема, господиня будинку зв’язувала монети у стрічку, а потім сідала на них і бажала, аби всі вороги весь наступний рік лишалися такими ж німими, як і монети.

Проте це був не єдиний обряд. пов’язаний з прощенням та налаштуванням на свято. Цього вечора зазвичай збиралася разом вся родина і читалася спеціальна молитва.

У ній віряни зверталися до бога з проханням добробуту та здоров’я для всієї родини.

Віруючі люди також зверталися у ній до Бога з проханням допомогти їм зберегти у душі та пронести крізь життя пам’ять про таїнство народження Ісуса Христа. Просили в нього сил зберегти все те хороше і добре, що Ісус Христос дав людству, через усе життя і передати нащадкам так само. як він передавав свої знання і мудрість своїм учням.

При чому віряни не лише просили у Ісуса. а й пригадували його життя і того, через кого він помер. Для віруючих східного обряду 6 січня не просто день перед різдвом, а день найсуворішого посту. коли всі готувалися до отримання благої звістки про народження Ісуса Христа.

Різдвяний вертеп як частина святкування Різдва
Різдвяний вертеп як частина святкування Різдва

У молитвах люди порівнювали його з Богом, світлом і всюдисущим отцем. який завжди слідкує за кожним з нас і закликалши пам’ятати про це.

Згадували віряни і про те, що Ісус Христос зійшов з небес саме задля спасіння людства, нагадуючи собі. що потрібно дотримуватися тиз правил і законів, які його учні виклали у Біблії, передаючи кожному його вчення.

У Святвечір читали також спеціальні молитви, у яких відображалися всі знання і вірування людей. Ось частина однієї з них:

“Вірую в єдиного Бога, Отця Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого Єдинородного, від Отця родженого перед всіма віками. Бога від Бога, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов із небес і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком”.

Проте за вшануванням таїнства народження Ісуса Христа, віряни не забували пригадати і того, через кого він загинув і воскрес на третій день смерті.

Понтій Пілат, від рук якого загинув Ісус
Понтій Пілат, від рук якого загинув Ісус

Насправді таких молитов багато. І всі вони закликали згадувати і вшановувати день народження Спасителя.

Таким чином віряни показували свою вірність та послух спасителю, вірячи, що він реальна людина і за непослух їх чекає розплата.

Схожі статті

Сильні молитви до Пресвятої Богородиці за здоров’я мами: молися тривало і з вірою в серці

Молитви дуже часто справді допомагають у важких життєвих ситуаціях, коли здається, що вже нічого не допоможе. Коли вже немає на що розраховувати, помоліться до Богородиці.

Сильні молитви за здоров’я мами: до Господа, Богородиці, Пантелеймона Цілителя і Ангела-Хоронителя

Молитва – це найсильніший засіб, який може допомогти в будь-якій скруті. А молитва за здоров'я мами – найкращий спосіб висловити їй свою любов і турботу та попросити Бога про її зцілення.

Молитви, які допомагають та захищають у важких ситуаціях на війні солдат та громадянських людей. Читайте з вірою!

Батько, Твоє слово каже, що воїн, покликаний на війну, повинен сміливо бити ворога та захищати Україну. Воїнові треба захищати свій будинок, свою сім'ю. Господи, допоможи мені в цьому. В ім'я Ісуса, амінь.

Молитва за зцілення хворих дітей від усіх недуг до Ісуса, Богородиці та Матрони Московської

Хвороба ніколи не обіцяє нічого хорошого, а особливо важко, коли хворіє дитина. У такі моменти не опустити руки допоможе молитва.

Молитва матерям і дружинам за здоров’я воїнів, що хоробро захищають Україну. Господи, вбережи наших героїв

Ні для кого не секрет, що українські військові щоденно захищають країну на Донбасі. Підтримаємо їх добрим словом та молитвою.

Радуниця 2021: традиції поминального вівторка, що не можна робити в цей день та як поминати покійних

Радуницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після одного з найбільших православних свят — Великодня. У 2021 році цей день припадає на 11 травня.