Жінки-лотоси Древнього Китаю

Східні країни вміють вражати і не завжди приємними звичаями і традиціями.

Однією з таких страшних і незрозумілих для Західної Європи традицій були жінки-лотоси. Звучить красиво, але чи насправді все було так?

Традиція «жінок-лотосів» або «золотих лотосів» тривала 10 ст. і в цей період дівчата піддавалися страшним мукам. Свій початок цей ритуал бере з легенди, згідно якої у одного з китайських імператорів була наложниця з крихітними ногами. Коли вона танцювала на підлозі, прикрашеній квітами лотоса, складалося враження, що вони розквітають від дотику ніг танцівниці.

За іншою легендою, одна з танцівниць при дворі імператора перед виступом туго забинтувала ноги, щоб танцювати на самих лише кінчиках пальців і взула маленькі черевички.

Тепер вже не відомо яка з цих легенд була правдою, але саме після цього і виникла традиція «бинтування ніг».

У віці 4-5 років дівчаткам дуже туго перебинтовували ноги. Після цього ступні настільки деформувалися, що дівчата не могли ходити. Але китайців це не зупиняло і вважалося ознакою аристократичності. Більше того, китайці сприймали це як ознаку справжньої жінки.

Зрештою, піддана таким деформаціям нога не виростала довшою 9-10 см, а ідеальна довжина складала всього 7 см.  Звісно, що з такими ногами дівчата не могли самостійно пересуватися. А у древньому Китаї це вважалося гарним, а такі дівчата – прекрасними і досконалими.

Вважалося, що у власниць «золотих лотосів» більше шансів вдало вийти заміж і це змушувало дівчат терпіти.

Деформовані стопи і нездатність самостійно пересуватися – не єдине що отримували власниці лотосових ніжок. У них змінювалася фігура і виникали набряки, що теж вважалося привабливим.

Ноги жінки, що пройшла обряд бинтування
Ноги жінки, що пройшла обряд бинтування

Зраз у Китаї є села, де живуть жінки, що пройшли через обряд бинтування ніг. Вони і досі продовжують це робити.  Але чи це вироблена роками звичка чи вже необхідність, сказати важко.

Хоча сама традиція припинила своє існування на початку ХХ століття, востаннє цей обряд було виконано в середині минулого століття. А останню пару взуття для «жінок-лотосів»  виготовили наприкінці ХХ ст., після чого фабрику урочисто закрили.

Взуття китайських "золотих лотосів"
Взуття китайських “золотих лотосів”

Зараз таке взуття виготовляють виключно на сувеніри.

Схожі статті

Подружня пара під час ремонту знайшла скарб на власній кухні: сума грошей, що кардинально змінила їхнє життя

Ця знахідка з ніг на голову перевернула їх життя. Тепер, пара зможе завершити ремонт та віддати борги не чекаючи на наступну заробітну плату.

Справжня Рапунцель: українка встановила рекорд з найдовшого волосся у світі та розповіла, як доглядає за ним

Українка ніколи не відрізала своє волосся та дуже пишається своїм досягненням. Вона вважає, що це її родзинка, яка може надихати інших жінок.

Британка понад 2 тисяч разів зателефонувала до екстрених служб: що сталося і чим закінчилася ця історія

Іноді люди зловживають своїми можливостями. Зазвичай, це більш властиво для осіб, які мають владу - депутатів чи олігархів. Проте, дивні випадки трапляються не тільки з ними.

Зустрілися після 13 років розлуки: жінка побачила відео з безхатьком та впізнала у ньому свого брата

Іноді долю можуть вирішити декілька секунд. Випадкова зустріч чи збіг непередбачуваних обставин. Але цього разу вирішальним у долі родини став TikTok.

Босі мільйонери: подружня пара віддала людям 24 мільйони доларів, особисті речі та пішла жити до монастиря

Для когось щастя в грошах, а хтось може відмовитися від усього заради духовності. Після такого щедрого жесту, пара вимушена буде покладатися на доброту інших людей.

Чим жила найстарша жінка в історії: їздила на велосипеді до 100 років та бачила будівництво Ейфелевої вежі

Жінка з Франції прожила не тільки довге, а й дуже цікаве життя. Чим займалася, чим захоплювалася та багато іншого читайте у матеріалі порталу Сенсація.